Svoboda nevidí důvod pro své vyloučení z KDU-ČSL

Bývalý šéf lidovců Cyril Svoboda se dnes odpoledně měl sejít s úřadující předsedkyní strany Michaelou Šojdrovou. Ta ho minulý týden znovu vyzvala k tomu, aby přistoupil na pozastavení svého členství ve straně kvůli sporu o činžovní dům s charitou. Pokračující soudní pře prý vrhají špatné světlo na celou KDU-ČSL.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cyril Svoboda

Cyril Svoboda | Foto: Vendula Uhlíková

Lidovci v posledních volbách do Poslanecké sněmovny nepřesáhli pětiprocentní hranici a nestali se tak parlamentní stranou.

Současné předsedkyni strany Michaele Šojdrové vadí, že bývalý předseda Cyril Svoboda avizoval, že ve sporu pokračovat nebude. Pak se ale lidovci přes média dověděli, že podává ústavní stížnost na výsledek soudu.

„Považujeme to za porušení jeho prohlášení. Celá záležitost je velmi citlivá dovnitř i vně KDU-ČSL. Proto jsem měla zájem s Cyrilem Svobodou se sejít a pokusit se najít řešení, které co nejméně bude poškozovat stranu,“ říká Šojdrová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Michaela Šojdrová a Cyril Svoboda hovoří o schůzce ohledně Svobodova členství ve Světě o druhé.mp3

Schůzka je naplánovaná na dnešek. Michaela Šojdrová se na ní bude snažit jednat s Cyrilem Svobodou, aby přistoupil na návrh, že po dobu jeho sporu nebude spojován s KDU-ČSL.

Cyril Svoboda schůzku sám inicioval, ale má podmínku, že se nebude jednat o pozastavení nebo ukončení jeho členství v KDU-ČSL.

Cyril Svoboda: Nechápu, proč bych měl členství ve straně ukončovat

„Já jsem řadový člen strany a jako takový vedu soukromo-právní spor, který se týká mé osoby a navíc jsem dodržel slovo a odvolání jsem nepodal. Nechápu, proč bych měl kvůli svému soukromému sporu ukončovat členství v KDU-ČSL,“ říká Svoboda.

Podle analytiků přispěl soukromý spor Cyrila Svobody k neúspěchu KDU-ČSL v parlamentních volbách. Podle Michaely Šojdrové to není tak jednoznačné, ale spolu s kauzou Čunek obě záležitosti zhoršily obraz strany.

„Aspektů, které přispěly k neúspěchu, bylo více. Nechci, aby to vypadalo, že hledáme jednoho viníka. Že to voliči zaregistrovali, a že to vliv mělo, ale víme,“ dodává úřadující předsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

„Asi to byl pro řadu lidí důvod, proč nás nevolili, mimo jiné jsme k tomu přispěli jako strana. Předvedla se tady bitva o moralizování, kdo je čestný a kdo ne. Ten příběh měl mít pravdivou interpretaci, že je to soukromo-právní záležitost, která nemá s politikou nic společného,“ domnívá se Cyril Svoboda.

Cyril Svoboda se soudí o činžák v Dejvicích za asi 50 milionů. Jeho někdejší majitelka Marie Kaprálková ho nejprve v závěti z roku 1992 odkázala právě Svobodovi. O dvanáct let později však závěť změnila a nemovitost odkázala Domu svaté Rodiny.

Svoboda před volbami slíbil vedení strany, že ukončí spor s tím, že Ústav pro zastupování ve věcech státu bude v soudu dál pokračovat.

„Já jsem jako předseda strany stáhl souhlas, to se stalo. To, co poškozuje KDU-ČSL, je, jak se k tomu staví strana jako celek. Kdybychom stáli všichni při sobě, tak tady dnes tu kauzu vůbec nemáme. Já si myslím, že je to hledání viníka v KDU-ČSL za to, co se stalo v minulosti,“ myslí si bývalý předseda lidovců Cyril Svoboda.

Václav Sochor, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme