Do Ústavu pro studium totalit se možná vrátí Žáček

Do Ústavu pro studium totalitních režimů se v nejbližší době možná vrátí jeho zakladatel a do nedávna i ředitel Pavel Žáček. Podle Lidových novin by se měl stát prvním místopředsedou ústavu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Žáček

Pavel Žáček | Foto: Anna Duchková | Zdroj: Český rozhlas

Nový ředitel ÚSTR Daniel Herman po svém nástupu nevyloučil, že se do vedení ústavu vrátí lidé, kteří v něm působili za úřadování jeho předchůdce Jiřího Pernese. Řekl také, že se nebrání ani Žáčkovu návratu. Potvrdil to i v rozhovoru pro Rádio Česko.

„Pro mě není žádné jméno apriori nepřijatelné a rozhodně se snažím, aby tým, který se zde buduje, vycházel z lidí, kteří v ústavu pracují nebo jsou v jeho blízkosti. Takže v tuto chvíli nechci být konkrétnější, ale opakuji, žádné jméno není předem nepřijatelné,“ zdůraznil nový ředitel ÚSTR.

Přehrát

00:00 / 00:00

Daniel Herman a Petruška Šustrová ve Světě o druhé Rádia Česko

Právě Pavel Žáček stál u samého zrodu Ústavu pro studium totalitních režimů a - jak řekl Herman Rádiu Česko - jeho zkušenosti jsou pro něj velice cenné.

„Rozhodně je to člověk, jehož práce si vážím a bez jeho angažmá - jsem přesvědčen - že by ústav těžko vznikl. (...) Rozhodně se chci s panem doktorem setkat, abych s ním o různých věcech a možnostech zapojení hovořil.“

Šustrová: Ředitel obelhal radu

Počínání Daniela Hermana v čele Ústavu pro studium totalitních režimů kritizují někteří členové rady ústavu, mezi nimi novinářka Petruška Šustrová.

„Přinejmenším část rady to vnímá tak, že pan Herman radě lhal, protože říkal, že se rozhodně hodlá vystříhat radikálních změn, mluvil o tom, že chce smířit různé proudy v ústavu. Nemluvil o tom, že chce provést to, čemu se v Československu říkalo normalizace, to znamená jakýsi comeback toho vedení, které muselo z různých důvodů odejít. No, zaměstnanci mu říkají prostě lhář,“ uvedla Petruška Šustrová na Rádiu Česko.

Připomněla, že rada v lednu letošního roku nezvolila Pavla Žáčka na další období ředitelem ÚSTR, protože nebyla spokojená - většina jejích členů - s tím, jak Žáček ústav vedl.

„A já sama vidím opravdu velmi podstatné chyby, které by se měly napravit daleko spíš než vyhazovat lidi, kteří tam normálně poctivě pracují, jen proto, aby se udělalo místo pro ty, kteří museli odejít,“ prohlásila dále Šustrová.

Podle ní je také ‚velice na pováženou‘, že nový ředitel ústavu Daniel Herman zrušil výběrové řízení na ředitele Archivu bezpečnostních složek, které rada odsouhlasila předchozímu řediteli ÚSTR.

Ondřej Černý, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme