Nad cenou ostravského CyberKnifu se rojí otázky

CyberKnife neboli kyber nůž je špičkový medicínský přístroj, který může pomoci lidem s rakovinou. Když se ale toto zařízení instalovalo v ostravské fakultní nemocnici, noviny se nezaplnily články o naději pro nemocné, ale spíše debatami nad jeho pořizovací cenou a využitím.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Onkologické pracoviště

Onkologické pracoviště | Foto: Fakultní nemocnice Ostrava

Chvíli to dokonce vypadalo, že zákroky na tomto přístroji nebudou hradit pojišťovny a mohli by jej tak využívat pouze lidé, kteří zaplatí v hotovosti. To už se snad vyřešit podařilo, ale diskuse o tom, zda bylo skutečně nutné zaplatit dvě stě milionů korun, zdaleka u konce není.

Podle přednosty Onkologické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava Davida Feltla je CyberKnife v provozu třetí týden, využívá ho přes dvacet nových pacientů ve 12 až 13 hodinové pracovní době s měsíční čekací lhůtou.

„Za rok jsme schopni ozářit 400 až 600 nových pacientů. Jednání s pojišťovnami byla tvrdá, ale v tuto chvíli jsme se dohodli a zákroky jsou plně hrazeny všemi zdravotními pojišťovnami,“ říká Feltl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Holub a David Feltl diskutijí o přístroji CyberKnife v Ozvěnách dne.mp3

Redaktor on-line deníku Aktuálně.cz Petr Holub tvrdí, že původně měla VZP za jeden zákrok počítat cca 9000 korun. Nakonec byla částka zvýšena na 27000.

„Argument VZP, proč platit méně, je pochopitelný. Stát koupil nemocnici CyberKnife, ona nedala ani korunu, takže všechny odpisy a náklady se nemusí do ceny počítat,“ vysvětluje Holub.

CyberKnife je předražený o sto procent, píše novinář

Petr Holub ve svém dnešním článku napsal, že cena za ostravský supernůž byla výrazně vyšší, než je ve světě zvykem.

„Oslovil jsem FN Ostrava, firmu Canberra Packard, která CyberKnife dodávala do Ostravy, a dostal jsem vyhýbavé odpovědi na otázku, proč je cena téměř třikrát dražší. V ČR se otevřeně říká, že cena byla 183 miliónů korun bez DPH, což odpovídá cca 10 miliónům dolarů, tedy dvojnásobku běžné ceny ve světě,“ propočítává Holub.

Přednosta Feltl argumentuje, že cena je ovlivněná monopolem na straně výrobce i dovozce, ale také tím, že je v přístroj v plné výbavě a dokáže léčit nejširší spektrum diagnóz.

„V nejbližších pěti šesti letech nebude potřeba žádný upgrade softwaru ani hardwaru. Máme přímo na pracovišti vyškoleného servisního technika, dovozce nám garantuje, že pokud nebude přístroj v provozu 95 procent pracovních dní, bude platit za každý den, kdy nebude v provozu, několika set tisícovou pokutu,“ argumentuje Feltl.

Rozdíl cen ale podle Petra Holuba není tak markantní ve Velké Británii nebo v Německu. Problém vidí právě v monopolním dovozci.

„Mohl to koupit za 5 a prodat za 10 miliónů. Dalo by se to zjistit, pokud by někdo předložil obchodní smlouvy. Nemocnice si navíc mohla přístroj koupit přímo od výrobce,“ myslí si Holub.

Stínový ministr zdravotnictví z ČSSD a hejtman Středočeského kraje David Rath řekl, že tento přístroj má stejný efekt jako jiný ozařovač, který léčí stejné choroby se stejným efektem, ale třeba 5krát nebo 6krát levněji.

Podle Davida Feltla je takové tvrzení absurdní. „To je nejpřesnější dostupný ozařovací přístroj na světě, a je řádově mnohonásobně přesnější než srovnatelné přístroje.“

CyberKnife je revoluční technologie, která zatím nemá obdoby

Podle přednosty Onkologické kliniky ostravské nemocnie je CyberKnife tak unikátní, protože je naprosto přesný, má univerzální použití po celém těle, schopnost radiochirurgie, tedy dodání vysoké dávky jednorázově, nikoliv třeba za 8 týdnů.

„Dále je to unikátní a bezprecedentní schopnost sledovat pohyblivé cíle, tedy léčit i nádory, které se hýbou, v reálném čase za permanentního sledování. To je naprosto revoluční věc.“ dodává Feltl.

Volba podle něj padla na CyberKnife právě pro to, že se jedná o nejpreciznější přístroj, jaký existuje.

Rakovina prsu - ilustrační obrázek | Foto: Fotobanka Profimedia

„My jsme napsali projekt, který má několik set stran, který jsme podali, obhájili a získali jako strategickou investici. Ten projekt je natolik odborný a je tam tolik informací, že to lze jen těžko vysvětlit za pár minut,“ vysvětluje přednosta Onkologické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava David Feltl.

Petr Holub souhlasí, že je CyberKnife technologie budoucnosti. „Kromě pana Ratha jsem neslyšel žádného odborníka, který by zpochybňoval, že to je cesta správným směrem. Ovšem pořád nechápu, proč se kupuje za dvojnásobnou cenu.“

Snížit ceny při nákupu zdravotnické techniky včetně takto sofistikovaných přístrojů by podle Holuba mohla jednoduchá systémová změna.

„Když nemocnice nakupují přístroje, tak by to nedělaly prostřednictvím kompletačních firem, protože ty si vždy nadsadí cenu. Bohužel je tady podezření, že nadsazení ceny je po dohodě s vedením nemocnic, a pokud by se kompletátoři vyloučili z obchodování s přístroji, tak by se dalo hodně ušetřit,“ myslí si redaktor on-line deníku Aktuálně.cz, odborník na zdravotnictví Petr Holub.

Aneta Vojtěchová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme