Na školách odstartuje kampaň Školní rok bez kyberšikany

Zesměšňování nebo nadávání přes textové zprávy, emailem nebo přes sociální sítě. Takovou tvář má v dnešní době kyberšikana. Poslední průzkum však ukázal, že většina dětí se žádné z forem šikany nebojí. Myslí si, že se jim to nikdy nemůže stát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výuka v počítačové učebně (ilustr. foto)

Výuka v počítačové učebně (ilustr. foto) | Foto: licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5, Michael Surran

Z průzkumu projektu na minimalizaci šikany vyplývá, že se obětí kyberšikany stalo každé desáté dítě. Většina škol se zatím stále nedokáže těmto jevům postavit čelem.

„Já si vzpomínám, jak byla moje máma za paní ředitelkou a ta ji odbyla s tím, že se přece nic nestalo, že jsem jen nervově labilní a nezvládla jsem obyčejné holčičí škádlení,“ přiblížila Radiožurnálu svoji zkušenost Helena.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž o kyberšikaně na českých školách připravila Klára Bílá.

Podle odborníka na šikanu Michala Koláře by se do proškolování v oblasti šikany měla zapojit celá škola. Učitelé podle něj nejsou proškoleni a někdy mohou dětem spíš ublížit.

„To mohou dávat do pohybu i učitelé. Skutečně učitel může pomoct, ale může i ublížit. On může dát do pohybu negativní síly v té skupině. V takové situaci dítě, které je v roli oběti, má docela smůlu,“ uvedl.

Proškoleni by měli být všichni zaměstnanci školy

S šikanou na škole se setkala i Renáta Zajíčková, ředitelka Gymnázia Stodůlky. Podle ní se v současnosti ukazuje, že by s tímto problémem měli být seznámeni nejen pedagogičtí pracovníci, ale všichni zaměstnanci školy.

„I například kuchařky se mohou s tímto jevem setkat – i ony by měly být minimálně informovány o tom, jak v dané situaci postupovat a jednat,“ dodala.

Kyberšikanu mají zmírnit letáky pro učitele, děti i rodiče

Změnit situaci na školách má projekt minimalizace šikany Nadace O2 a občanského sdružení Aisis, kteří do škol posílají jeden a půl milionů letáku. Děti se tak dozví základní údaje o kyberšikaně, učitelé se v průběhu školního roku naučí, jak kyberšikanu řešit a rodiče, jak tomuto jevu u svých dětí předcházet.

Podle zástupce ředitele Základní školy Londýnská Václava Nádvorníka, by se s pojmem kyberšikana měly setkávat děti už od čtvrté třídy. „Jednoznačně se tím zabýváme. A to jak třídní učitelé ve svých třídách, tak v rámci výuky informatiky, kdy vlastně od čtvrté páté třídy dětem vysvětlujeme, že email napsaný je to samé jako když něco řeknu z oči do očí,“ uvedl.

Poslední průzkum také ukázal, že více než pětina dětí pokládá za zábavné svého kantora natáčet na video a pak ho zesměšňovat například na sociálních sítích.

Katarína Brezovská, Klára Bílá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme