Chilský magnát věnoval rodinám horníků po pěti milionech pesos

Chilský důlní magnát a známý mecenáš Leonardo Farkas věnoval rodinám všech 33 zasypaných horníků po pěti milionech pesos. Chce tak inspirovat další podnikatele k příspěvkům do společného fondu, aby žádný ze zasypaných mužů nemusel po svém vysvobození už nikdy pracovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příbuzné zavalených chilských horníků, poté, co obdržely dobrou zprávu

Příbuzné zavalených chilských horníků, poté, co obdržely dobrou zprávu | Zdroj: ČTK

Skupina horníků zatím zůstává pod zemí a ještě netuší, že záchranářům se k nim nepodaří hned tak dostat. Vybudování prostupné šachty má trvat až 4 měsíce.

Kromě záchranářů razících nový tunel tak budou mít v příštích měsících plné ruce práce hlavně psychologové. Dlouhé odloučení v uzavřeném prostoru hluboko pod zemí, kde teplota neklesá pod třicet stupňů, totiž bude zkouškou především pro duševní zdraví uvězněných mužů.

Horníky celou dobu se světem bude spojovat zřejmě jen úzký vrt o průměru ne větším než dvacet centimetrů. Záchranáři už skrze něj dopravili do dolu první dodávku potravin a také videokameru, která umožní horníkům komunikovat s jejich blízkými.

Podle prvního lékařského vyšetření na dálku jsou muži zatím v dobré kondici a při závalu neutrpěl nikdo z nich vážnější zranění.

Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme