Škody z krupobití podle pojišťoven převýší 1,8 miliardy

Škody z krupobití a bouřek z předminulého víkendu přesáhnou podle odhadu České asociace pojišťoven 1,8 miliardy korun. Dokonce tak překonají následky jarních povodní na severní Moravě. Pojišťovny nevyloučily v souvislosti s letošní sérií kalamit zdražení pojistek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Následky noční bouře v Mělníku

Následky noční bouře v Mělníku | Foto: Petr Jindra

Po bouři z předminulého víkendu, která postihla hlavně Prahu a střední Čechy, řeší pojišťovny již přes 22.000 pojistných událostí za 1,3 miliardy korun. Předpokládají však, že celkový počet nahlášených událostí převýší 30.000.

Přehrát

00:00 / 00:00

O škodách z nedávných kalamit hovořila ve Světě o deváté Marcela Kotyrová z České asociace pojišťoven

Jak Rádiu Česko řekla Marcela Kotyrová z České asociace pojišťoven, jedná se zejména o poškození vozidel.

„Tyto škody jsou naprosto bezprecedentní. V minulosti nemáme kromě povodní v roce 2002 zprávy o tom, že by postihla Prahu a okolí takhle velká katastrofa,“ uvedla Kotyrová.

Česko zasáhlo od jara několik větších kalamit. Povodně například nedávnou postihly i severní Čechy. Podle Kotyrové tam klienti pojišťoven dosud nahlásili téměř 10.000 škodních událostí v hodnotě 1,3 miliardy korun. I zde se odhaduje, že škody ještě porostou, a to až na 1,7 miliardy.

Pojistky zdraží, přibude i nepojistitelných domů

Kvůli sérii letošních pohrom pojišťovny nevylučují zdražení pojistek. „Pojistné je kalkulováno na určitou míru rizika, a pokud riziko narůstá, což je případ živlů, pojišťovny mohou toto riziko přehodnotit a může dojít ke zpřísnění podmínek,“ potvrdila Kotyrová.

Budoucí vývoj cen pojištění podle ní nelze nyní předvídat, bude totiž záviset především na podzimních jednáních se zajistiteli, za jakých podmínek budou rizika přijímat pro příští rok. To nezáleží jen na situaci v Česku, ale na četnosti a nákladnosti kalamit i jinde ve světě, dodala.

Stoupne asi i počet nepojistitelných objektů. Podle Kotyrové nyní probíhá aktualizace povodňových map podle nové metody, která zohlední i drobné toky, jenž mají na svědomí nedávné povodně, ale třeba také nově vybudované protivovodňové hráze.

„Tato metoda může změnit rozložení povodňových zón. Jak velký dopad to bude mít, to nejsem v tuto chvíli schopná říct,“ podotkla Kotyrová.

Lenka Buriánková, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme