Finanční vzdělávání na školách dává dětem lepší představu o penězích

Kolik stojí rodinná dovolená nebo Vánoce? A kolik si jednou budu vydělávat? I na tyto otázky hledají odpověď děti v rámci projektu Rozumíme penězům. Jde o takzvané finanční vzdělávání žáků základních škol.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Děvčata vyrábějí peněženky

Děvčata vyrábějí peněženky | Foto: Klára Stejskalová

Občanské sdružení AISIS provedlo na školách průzkum mezi 1100 dětmi, které projekt zodpovědného hospodaření s penězi absolvovaly.

Přehrát

00:00 / 00:00

O projektu Rozumíme penězům hovořil ve Světě o desátí Martin Ježek z občanského sdružení AISIS

Jak Rádiu Česko řekl finanční ředitel sdružení Martin Ježek, porovnávaly se přitom školy, kde projekt běží už delší dobu, s těmi, které se do něj zapojily nově.

„Zásadnější rozdíl spočívá v tom, že děti získaly reálnější představy o životě, kolik mohou vydělávat, kolik běžně vydávají domácnosti. Zkrátka spadnou trochu na zem a zkalibrují si svoje představy o tom, co znamená finančně zvládnout domácnost," shrnul závěry průzkumu Ježek.

V rámci finančních vzdělávání si žáci na školách mohou vyzkoušet modelové z běžného života. Podle Ježka mají autoři projektu zpětné vazby i od rodičů, kteří potvrzují, že se jim s dětmi, které projektem prošly, lépe diskutuje na téma kapesného či dárků.

Do projektu Rozumíme penězům se zatím zapojilo 60 škol z pěti krajů, sdružení AISIS eviduje dalších více než sto, které o něj mají zájem.

Lenka Buriánková, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme