Finanční vzdělávání na školách dává dětem lepší představu o penězích

Kolik stojí rodinná dovolená nebo Vánoce? A kolik si jednou budu vydělávat? I na tyto otázky hledají odpověď děti v rámci projektu Rozumíme penězům. Jde o takzvané finanční vzdělávání žáků základních škol.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Děvčata vyrábějí peněženky

Děvčata vyrábějí peněženky | Foto: Klára Stejskalová

Občanské sdružení AISIS provedlo na školách průzkum mezi 1100 dětmi, které projekt zodpovědného hospodaření s penězi absolvovaly.

Přehrát

00:00 / 00:00

O projektu Rozumíme penězům hovořil ve Světě o desátí Martin Ježek z občanského sdružení AISIS

Jak Rádiu Česko řekl finanční ředitel sdružení Martin Ježek, porovnávaly se přitom školy, kde projekt běží už delší dobu, s těmi, které se do něj zapojily nově.

„Zásadnější rozdíl spočívá v tom, že děti získaly reálnější představy o životě, kolik mohou vydělávat, kolik běžně vydávají domácnosti. Zkrátka spadnou trochu na zem a zkalibrují si svoje představy o tom, co znamená finančně zvládnout domácnost," shrnul závěry průzkumu Ježek.

V rámci finančních vzdělávání si žáci na školách mohou vyzkoušet modelové z běžného života. Podle Ježka mají autoři projektu zpětné vazby i od rodičů, kteří potvrzují, že se jim s dětmi, které projektem prošly, lépe diskutuje na téma kapesného či dárků.

Do projektu Rozumíme penězům se zatím zapojilo 60 škol z pěti krajů, sdružení AISIS eviduje dalších více než sto, které o něj mají zájem.

Lenka Buriánková, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme