Španělé zadržovaní Al-Kajdou se vrátili domů

Dva Španělé, které zadržovali teroristé z Al-Kajdy, se vrátili domů. Severoafrická odnož teroristické sítě oba muže unesla před devíti měsíci v Mauretánii, kde pracovali pro humanitární organizaci. Teroristé tvrdí, že rukojmí propustili až po splnění některých požadavků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Španělské království

Španělské království | Foto: Emanuel Macoun

Vláda v Mauretánii propustila známého teroristu napojeného na Al-Kajdu. To byla podle odborníků cena za svobodu pro rukojmí. Španělská média spekulují také o tom, že Madrid navíc teroristům zaplatil něco mezi čtyřmi a deseti milióny eur. To je až 250 miliónů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Případ sleduje Ondřej Houska ze zahraniční redakce Radiožurnálu

Španělský premiér José Luis Rodriguez Zapatero tyhle zprávy nekomentoval. Vyjádřil pouze radost nad svobodou obou mužů a poděkoval také všem, kteří se podíleli na jejich záchraně: tajným službám, diplomatům i vládám v africkém regionu, kde k únosu došlo, za zprostředkování. To může být možná narážka na to, že propuštění unesených Španělů zadarmo nebylo.

To, že vlády teroristům v takovýchto případech platí výkupné nebo plní jejich další požadavky, je docela běžné. Například řada západních států zaplatila tučné výkupné somálským pirátům. Sami Španělé už v minulosti v severní Africe rovněž „vykoupili“ své unesené občany, celkem pravidelně platí výkupné teroristům i Němci.

Na druhou stranu, ta samá organizace napojená na Al-Kajdu nedávno popravila francouzského rukojmího, protože Paříž odmítla výkupné zaplatit a s teroristy vyjednávat.

Ondřej Houska, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme