Škrty ve stavebním spoření jsou podle kritiků krátkozraké

Vláda Petra Nečase si od snížení státní podpory stavebního spoření slibuje úsporu v řádu několika miliard korun. Pravicové strany ho avizovaly už před volbami, stát prý na větší dotace nemá. Odpůrci opatření varují před návratem na počátek devadesátých let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klíče od bytu

Klíče od bytu | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

V letošním roce se má státní podpora zdanit padesáti procenty a v příštích letech klesnout na dva tisíce korun ročně. Někteří ekonomové pochybují nad smysluplností podpory stavebního spoření už delší dobu. Z tohoto pohledu je tedy vládní zásah logický.

Před dopady úsporných kroků kabinetu varovalo občanské sdružení Česká společnost pro rozvoj bydlení. Jeho předseda Ivan Přikryl vzpomíná na stav před dvaceti lety, kdy chyběly nástroje k dosažení bydlení a stát chtěl vše nechat na samovolném vývoji.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ivan Přikryl ze Společnosti pro rozvoj bydlení a Miroslav Kalous z Ministerstva pro místní rozvoj o vládních škrtech ve stavebním spoření

Navíc vidí momentální úsporu v rozpočtu jako krátkozrakou výhodu. „Myslíme si, že to nikdy nemůže naplnit očekávání ekonomů vlády – pokud snížíte balanc, že se ve stavebním spoření škrtne, lidé přestanou spořit,“ vysvětluje.

„Ve stavebním spoření je důležitý úvěr, v minulém roce představovaly úvěry 500 miliard korun. To není slabý nástroj. Obáváme se, že stát nyní uspoří na státní podpoře, ale dlouhodobě přijde o dvojnásobek na daních ze spoření a pořizování bydlení,“ varuje Přikryl.

Účinnější kroky vidí Přikryl ve zpřísnění podmínek stavebního spoření: „Pokud všichni nepoužívají naspořené peníze k pořízení nebo rekonstrukci bydlení, uvažoval bych, jestli nenastavit stavební spoření striktně na bydlení, ale nesnižoval bych státní příspěvek.“

„Skončil program státního rozvoje bydlení Panel, v poslední době panuje panika i kolem programu Zelená úsporám. Chybí koncepční pohled státu na bydlení,“ kritizuje Přikryl. „Vše se projeví negativně – v daňových příjmech státu, ale i v počtu pracovníků ve stavebnictví.“

Vláda má koncepci podle možností státu

Náměstek pro územní a bytovou politiku Ministerstva pro místní rozvoj Miroslav Kalous s Přikrylem nesouhlasí. „Není pravda, že vláda nemá koncepci bytové politiky. Předložili jsme ji minulé vládě a ta nynější ji bude projednávat,“ tvrdí.

„Myslím si, že Česká republika nemá peníze na to aby učila občany tím, že jim bude přispívat ke stavebnímu spoření. Víme, že většina lidí ho používá jinak. Je také otázkou, do jaké míry je taková podpora sociální. Na tento způsob podpory dosáhnou lidé, kteří si vůbec mohou stavební spoření pořídit,“ argumentuje Kalous.

Řešení pro ty, kteří nedosáhnout na nové podmínky stavebního spoření a potřebují bydlet, vidí Kalous v nájemních bytech. Stát prostřednictvím Státního fondu rozvoje bydlení prý poskytuje garance pro úvěry na výstavbu nájemních bytů.

„V současnosti běží dotační program na výstavbu nájemních bytů soukromými investory. Současně podporujeme výstavbu bytů s pečovatelskou službou. Nástroje jsou, ale odpovídají ekonomické realitě tohoto státu,“ uzavírá Kalous.

Lucie Maňourová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme