Spory uvnitř ČSSD mohou ovlivnit výsledky podzimních voleb

V sociální demokracii to před blížícími se komunálními a senátními volbami vře. Doposud více méně skryté vnitřní spory vyplouvají na povrch. Jihomoravský hejtman a jeden z kandidátů na předsedu ČSSD Michal Hašek otevřeně kritizuje středočeského hejtmana Davida Ratha, který údajně provokuje svými výroky a ve straně vyvolává akorát rozkol. Obvinil ho, že vyvolává ve straně rozkol, a nazval ho samozvaným krakenem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Rath

David Rath | Foto: Tomáš Adamec

Rath Haškův útok označil za ‚hulvátský‘ a v nadsázce varoval, že kraken byla poměrně nebezpečná mytologická bytost, a Hašek by si měl proto dát pozor, aby ho kraken nezašlápl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejnovější vnitřní spory v ČSSD komentovali na Rádiu Česko Alexandr Mitrofanov z deníku Právo a politolog Lukáš Jelínek z Masarykovy demokratické akademie

Hašek sice své výroky později mírnil s tím, že se jedná jen o takové letní hašteření. Připustil ale, že s Davidem Rathem nemá stejné názory na směřování strany a chce to jako kandidát na předsednictví dát voličům i členům ČSSD jasně najevo.

„Řekl bych, že Michalu Haškovi selhaly nervy. Poslouchat Davida Ratha, jak den co den ve svých, často inteligentních, ale také velice ostrých výrocích právě na adresu Haška a jeho politických spojenců, to chce mít nervy jako slon,“ míní komentátor deníku právo Alexandr Mitrofanov.

Podle něj je nicméně podobný spor, navíc mediálně propíraný, politickým zločinem na šancích ČSSD na úspěch v podzimních komunálních a senátních volbách.

„Sociální demokracie dokázala přestát i silnější krize. Na štěpení uvnitř strany bych to tedy neviděl. Ani současná debata se nevede o programových odlišnostech, ale o osobních rozdílech mezi účastníky debaty a otázce stylu při prosazování programu. ČSSD je ale složena z velmi různorodého typu lidí a politických proudů a jakákoliv podobná debata snižuje šanci strany navenek. To může následně vést i k odstředivým tendencím mezi jednotlivými proudy ve straně,“ říká politolog Lukáš Jelínek z Masarykovy demokratické akademie a dodává:

„Podle mého názoru to byl od Michala Haška velmi chytrý tah, kdy se jakoby distancoval od celostátní politiky sociální demokracie, stáhl se do politiky krajské a z této úrovně vyzobává chyby, které se na celostátní úrovni udělaly. V sociální demokracii totiž sílí nespokojená část, která říká, že je třeba se opřít o jiné politiky, než o ty, kteří zasedají v parlamentu. Dlouhodobě to ale není dobrá strategie pro ČSSD. Bez politiků hovořících ve sněmovně se sociální demokracie neobejde, i kdyby měla všechny skvělé hejtmany.“

Ondřej Černý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme