Hong Kong zuří. Filipínská policie přiznává chyby při zásahu proti únosci

Po nezdařeném zásahu na autobus s hongkongskými rukojmími přiznali představitelé filipínské policie a exekutivy chyby, které způsobily smrt turistů. Zároveň se omluvili příbuzným obětí. Filipínská vláda musí obnovit dobré vztahy s Hong Kongem. Ten nyní zásah odsuzuje a požaduje jeho důkladné vyšetření.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Buddhistický obřad v Manile u autobusu, kde zemřeli hongkongští turisté

Buddhistický obřad v Manile u autobusu, kde zemřeli hongkongští turisté | Zdroj: ČTK

Pro Filipíny je to nepříjemná situace, Hongkong je blízkým sousedem. Navíc přes sto tisíc Filipínců v Hong Kongu pracuje a podporuje své rodiny. Podle nepotvrzených zpráv už byli někteří Filipínci v Hongkongu propuštěni. Filipínská vláda oznámila, že v nejbližší době vyšle do Hong Kongu delegaci, která se pokusí vše objasnit.

Prezident Benigno Aquino slíbil vyšetření policejního zásahu. Filipínská policie se omluvila příbuzným obětí. Přiznala, že komando, které se včera v Manile pokusilo osvobodit únoscovy rukojmí, bylo špatně vycvičené a nevhodně vyzbrojené, velitel zásahu neměl odpovídající pravomoci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s Pavlem Vondrou, redaktorem ČT a znalcem Filipín

„Problematické bylo i chování médií,“ hodnotí událost redaktor České televize a znalec Filipín Pavel Vondra.

„Čtyři filipínské kanály přenášely únos v přímém přenosu, a protože v autobuse byla televize, únosce měl veškeré informace. Policie měla vydat rozkaz, aby se vše nevysílalo, ale vláda se bála zasáhnout do svobody médií, protože by to mohlo mít pro ni politický dopad,“ říká.

Dalším sporným momentem bylo amatérské dobývání autobusu. Pro Vondru však ještě zásadnější bylo zatčení únoscova bratra Gregoria Mendozy, kterého předtím policisté využívali k vyjednávání.

„Poté, co se mu nepodařilo přesvědčit bratra, byl zatčen a média to odvysílala s tím, že ho policie podezírá z podílu na únosu. Únosce Rolando Mendoza pak volal policistům a požadoval jeho okamžité propuštění. Pohrozil zabíjením rukojmí, což se později stalo,“ hodnotí Vondra.

Případ neodpovídá bezpečnostní situaci na Filipínách

Vondra se také domnívá, že se nezdařila komunikace úřadu ombudsmana s únoscem, který právě sem směřoval své požadavky. „Úřad mu měl naznačit, jaké jsou jeho pravomoci, jaké jsou možnosti zjednání nápravy jeho případu, kvůli kterému vzal rukojmí.“

V Hong Kongu vyvolal případ rozhořčení. Šéf hongkongské exekutivy Donald Tsang vyjádřil soustrast příbuzným zabitých turistů a dodal: „Je mi to moc líto, výsledek té akce je pro mě velkým zklamáním.“ Zároveň víceméně zakázal svým spoluobčanům cestovat na Filipíny a důrazně doporučil těm, kteří zde jsou, aby se vrátili.

Pavel Vondra si však nemyslí, že by tento specifický případ vypovídal o bezpečnostních poměrech na Filipínách. „Procestoval jsem Filipíny důkladně, strávil jsem tam úhrnem asi rok a nikdy jsem se nedostal do situace, kdy by byla ohrožena moje bezpečnost. Je to bohužel shoda nešťastných okolností a náhod,“ upozorňuje.

Martin Křížek, Lucie Maňourová, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme