Až do jara nebude možné žádat o dotace na zateplení paneláků

Ministerstvo životního prostředí dočasně zastavilo příjímání žádostí o dotace z programu Zelená úsporám pro panelové domy. Resort chce jeho dosavadní průběh zkontrolovat - prý kvůli chybám v žádostech. Podpora pro nepanelové a rodinné domy pokračuje beze změn.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

panelové sídliště

panelové sídliště | Foto: Jan Rosenauer

Panelové domy mohou o dotace na zateplení žádat už skoro rok. Pozastavení programu ministerstvo zdůvodňuje nedostatky v projektové dokumentaci i v samotné investiční připravenosti projektů.

Jak Rádiu Česko řekla náměstkyně ministra životního prostředí Rút Bízková, chyby v dokumentaci jsou jedním z důvodů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Náměstkyně ministra životního prostředí Rút Bízková ve Světě o druhé Rádia Česko

„Ale jsou významným důvodem, protože tak, jak si postupně odečítali žadatelé, kolik peněz v programu Zelená úsporám je, tak z nějakého důvodu došli k tomu, že by se na ně třeba nemuselo dostat, a začali nám dávat čím dál horší projekty, hůře připravené.“

„A to samé se dělo, pokud je nám známo, v programu Panel. A tím vlastně těch projektů bylo čím dál více a byly čím dál horší, nedostatečně zpracované. A z toho důvodu, abychom si udělali pořádnou bilanci, vyčistili portfolio, jsme dočasně přerušili příjem žádostí,“ vysvětlila náměstkyně Bízková.

S opětovným příjímáním dalších žádostí pro panelové domy ministerstvo počítá až se začátkem nové stavební sezóny, tedy na jaře příštího roku. „Pokud bude samozřejmě v tom programu nadále dostatek peněz,“ podotkla náměstkyně.

Měnit by se ale podle ní nijak neměly dosavadní parametry na zateplování paneláků. „Ty parametry nejsou nadměrně přísné, ale nejsou ani měkké. Proto si myslíme, že je měnit nebudeme,“ řekla Rút Bízková Rádiu Česko.

Martin Křížek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme