Nový projekt Kecejme do toho má přilákat až 2 miliony mladých

Česká rada dětí a mládeže přichází s novým ambiciózním projektem, který má dát větší hlas ve společnosti mladým lidem. Spustila proto webové stránky www.kecejmedotoho.cz, které mají mládež přesvědčit o tom, že není na škodu zapojit se do veřejného života. Projekt by měl přilákat až dva miliony lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Knihovna Západočeské univerzity v Plzni

Knihovna Západočeské univerzity v Plzni | Foto: Tomáš Adamec

Česká rada dětí a mládeže spustila projekt včera, kdy také webové stránky zveřejnila a doufá, že si na nich mladí lidé mezi patnácti a šestadvaceti lety budou vyměňovat názory na témata, která je pálí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nový projekt Kecejme do toho se zajímala Naďa Bělovská.

Okruhy si mohou mladí lidé sami zvolit podle toho, co je zajímá, nicméně pro lepší rozjezd pro ně autoři projektu pro začátek připravili do diskuse otázky, o kterých vědí, že jsou mezi mladými lidmi středem zájmu.

„Začáteční témata jsou školné na vysokých školách, státní maturity, legalizace marihuany, dobrovolnictví nebo třeba dárcovství krve. Další témata, se kterými by měl projekt přijít, bychom rádi, aby si účastníci navrhli sami,“ řekl jeden z autorů projektu Jan Husák.

Propojení se sociálními sítěmi

Navrhovat témata mohou zájemci právě na webu www.kecejmedotoho.cz, který jeho tvůrci, jak doplňuje Jiří Let z České rady dětí a mládeže, úmyslně propojili se sociálními sítěmi, aby na nich mladé lidi k veřejné diskusi motivovali.

„Jsme propojeni se sociální sítí facebook, kdy na facebooku běží fanouškovská stránka, kde taktéž poběží tato diskuze. Zároveň tam jsou informace o tom, co je v projektu nového, aktuality. Lidé se mohou stát fanouškem projektu. Dále jsme propojeni se sociální sítí twitter, kam budeme dávat jednotlivé otázky, případně aktuální témata z toho projektu. Lidé mohou už dneska diskutovat i prostřednictvím twitteru,“ vysvětil Let.

Autoři projektu tak budou sbírat třeba i názory, které mladí lidé budou publikovat právě na sociálních sítích. „Je to tak, že na Kecejme do toho se zobrazuje otázka a na twitteru nám zůstávají odpovědi, které archivujeme. Pak je budeme přenášet do diskuze, popřípadě dávat jako podklad těm, kteří budou zpracovávat výstup za mladé lidi,“ podotkl Let.

Autoři projektu říkají, že názory, které na nových stránkách projektu Kecejme do toho sesbírají, přednesou dál těm, kteří mohou dění v Česku ovlivňovat, což by znamenalo, že by se mladí lidé mohli touto cestou víc zapojit do veřejného rozhodování.

Lobbing za mladé

„Platformou chceme podpořit dialog mezi mladými lidmi, dospělými úředníky a politiky tak, aby se o tématech opravdu diskutovalo společně. Jsme napojeni i na národní pracovní skupinu, která funguje pod ministerstvem školství. Stejně tak předáváme výstupy na Evropskou komisi a do Evropské unie. Částečně budeme vytvářet i lobbing za zájmy mladé generace, budeme oslovovat politiky,“ řekl Husák.

Zároveň ubezpečuje, že alespoň někteří politici mají o názory mladých lidí zájem. „My už máme osahané kanály na některé z politiků, kteří nás dlouhodobě podporují. Přes ty jde první cesta, ale zároveň počítáme s tím, že dva miliony mladých lidí, pro které je projekt určen, je dost zajímavá skupina i pro politickou reprezentaci,“ myslí se Česká rada dětí a mládeže, která celý projekt připravila.

Její předseda Aleš Sedláček si od něj slibuje kromě už zmíněného také ještě jeden méně ambiciózní cíl, než je ovlivňování veřejného dění. Chce v mladých lidech vůbec vzbudit zájem o veřejné záležitosti.

„Jestli se nám podaří prolomit všeobecnou apatii k věcem veřejným, aby to bylo přístupné pro mladé lidi. Abychom se více bavili o věcech, které mladé lidi zajímají, trápí, ale přesto s nimi nikdo nic nechce dělat, včetně těch mladých lidí,“ uzavřel předseda České rady dětí a mládeže Aleš Sedláček.

Naďa Bělovská, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme