Nový trenér českých cyklokrosařů Bambula: Máme na čem stavět!

Nová cyklokrosová sezóna začíná už za měsíc. Příznivci toho českého na ní opět budou hledět s optimismem. Věří, že úspěchy na mistrovství světa v Táboře mohou naši jezdci zopakovat. Už ovšem pod vedením trenéra Stanislava Bambuly, který převzal pomyslné žezlo od Petra Kloučka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Štybar přijíždí do cíle MS v cyklokrosu jako první.

Zdeněk Štybar přijíždí do cíle MS v cyklokrosu jako první. | Foto: Tomáš Adamec

Jméno dvaapadesátiletého Stanislava Bambuly není příznivcům cyklokrosu neznámé. V roce 1991 obsadil šestnácté místo na mistrovství světa, ve stejném roce vyhrál Český pohár a o rok později skončil druhý na republikovém šampionátu.

Jako trenér se v minulosti podepsal pod výkony a výsledky Martina Bíny, Radomíra Šimůnka, Davida Káška nebo Martina Zlámalíka. V pozici hlavního kouče národního týmu ho pak čeká těžký úkol - navázat na světové zlato Zdeňka Štybara a Tomáše Paprstky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nový trenér českých cyklokrosařů Bambula: Máme na čem stavět!

„Řekl bych, že Petr Klouček odešel na výsluní, protože mi odevzdal reprezentaci se dvěma mistry světa. Takže si myslím, že to pro mě bude tvrdý oříšek zopakovat to,“ uvědomuje si Stanislav Bambula.

Do neznáma ovšem nový kouč reprezentace rozhodně nevstupoval. „Já jsem se posledních pět-šest let zúčastňoval všech ‘Světáků‘ a poslední dva roky jsem na ty velké jezdil se svým synátorem. Takže si myslím, že jsem v obraze.“

Přímo v Táboře nemohla téměř sedm měsíců po šampionátu nepadnout otázka: Má český cyklokros na to, aby ve světě vybojované pozice v nadcházející sezóně obhájil?

Stálice i mládí

Především jména jako Štybar, Bína, Šimůnek nebo Zlámalík by měla představovat záruku. „Tito kluci se tam pohybují během celé sezóny, takže je na čem stavět. A určitě máme další mladé, kteří by se tam měli začít usídlovat.“

Stačí jmenovat Ondřeje Bambulu, Lubomíra Petruše, Jiřího Polnického. Postupem času by neměli mít problém se začleněním do elitní kategorie. V záloze jsou i další mladíci.

Také tato skutečnost ovlivnila rozhodnutí Stanislava Bambuly o přijetí funkce trenéra reprezentace. Nebyl to ale hlavní důvod. „Dělám trenéřinu dvacet let a tohle je pro mě obrovská výzva a i ocenění práce, kterou kolem toho dělám. Chci to dělat, i kdyby to nebylo takhle hvězdné.“

Že by tedy nad nabídkou nebylo o čem přemýšlet? Opak byl pravdou. Nikdo totiž nevěřil, že skončí jak Petr Klouček, tak jeho asistent Milan Chrobák. A současnost? Co je v případě českého cyklokrosu aktuální?

„Už jsem si naplánoval první soustředění, které bude od 6. do 9. září v Táboře. To bude taková první akce vesměs pro juniory a ‘23‘. S elitní skupinou se myslím sejdu až na prvním Poháru ve Stříbře,“ nastínil Stanislav Bambula.

Ve Stříbře se pojede 25.září. Světový šampionát pak hostí v závěru ledna 2011 sousední Německo.

Pavel Petr, Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme