Radičová jedná v Německu. Mimo jiné o odmítnutí pomoci Řecku

Slovenská premiérka Iveta Radičová je na návštěvě v Německu. Jedním z hlavních témat jednání Radičové s německou kancléřkou Angelou Merkelovou bude odmítnutí slovenské pomoci zadluženému Řecku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Iveta Radičová

Iveta Radičová | Foto: Vendula Kosíková

Když slovenský parlament před dvěma týdny odmítl schválit půjčku Řecku, v Evropské unii zavládlo rozčarování. Hlasitá kritika přišla právě z Německa. Spolková vláda vyjádřila politování nad tím, že se Slovensko stalo jedinou zemí eurozóny, která Řekům nechce dát ani cent.

Vláda v Bratislavě argumentuje tím, že podíl Slovenska na půjčce byl by příliš velký, navíc si prý Slovensko své vlastní ekonomické problémy před deseti lety také dokázalo vyřešit samo bez pomoci Unie.

Přehrát

00:00 / 00:00

O jednání slovenské premiérky v Německu jsme na Rádiu Česko hovořili s německým spolupracovníkem Jaroslavem Šonkou.

Jak na Rádiu Česko uvedl německý spolupracovník Jaroslav Šonka, spolková kancléřka bude na dnešním jednání oficiálně podporovat linii tolerance, ale za zavřenými dveřmi bude pravděpodobně slovenskou premiérku přesvědčovat, aby Slovensko ještě přehodnotilo své rozhodnutí.

Bude se hledat kompromisní řešení

„Myslím, že se bude hledat nějaké kompromisní řešení. Pro spolkovou kancléřku je Slovensko příkladnou zemí. Zdejší média píší o Radičové jako o slovenské Margaret Thatcherové a Slovensko se zúčastnilo Stabilizačního fondu, který také má něco společného s řeckými problémy,“ uvedl.

Silové páky, které by mohlo Německo použít při přesvědčování Slováků, aby přehodnotili své rozhodnutí, podle něj žádnou roli nehrají. „Spíše budou převažovat poukazy na evropskou solidaritu, že Slovensko je zemí eurozóny a také tyje z toho, že eurozóna má určitý stabilizující vliv,“ dodal.

Slovenský ministr zahraničí Mikuláš Dzurinda v rozhovoru pro německou agenturu DPA silně kritizoval pomoc Evropské unie zadluženému Řecku. Se špatně chápanou "solidaritou zodpovědných s nezodpovědnými" podle něj EU vybízí populisty ve svých členských státech, aby prohýřili své finance, a potom se od unie nechali zachránit.

„Je to potřeba si ale také uvědomit, jaká by byla jiná řešení. Je třeba lepší vyloučení Řecka z eurozóny. Nebo je lepší, aby se stalo Řecko zemí s určitou rozpočtovou disciplínou. Vyjádření šéfa slovenské diplomacie je takové neoliberální sdělení, které se vyhnulo tomu říci, jaká by byla jiná možnost,“ uvedl.

Kromě kancléřky Angely Merkelové se slovenská premiérka Iveta Radičová v Berlíně sejde i s prezidentem Christianem Wulffem.

Ondřej Černý, Vojtěch Berger, Katarína Brezovská, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme