Středním školám v Ústeckém kraji chybí stovky studentů

Už za týden začíná nový školní rok, v Ústeckém kraji ale tři desítky středních škol stále nemají dostatečně zaplněné první ročníky. I poslední prázdninové dny tu probíhají přijímací zkoušky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Učebna. (Ilustrační foto)

Učebna. (Ilustrační foto) | Foto: Tomáš Adamec

“V současné době je na webu Ústeckého kraje je 160 oborů, kam jsou přijímáni žáci. Někde je v jedné nabídce 14 žáků, někde jenom jeden žák,“ říká radní Ústeckého kraje pro školství Petr Jakubec.

Přehrát

00:00 / 00:00

Středním školám v Ústeckém kraji chybí stovky studentů. Důvody zjišťovala redaktorka Veronika Kindlová

Mezi obory, kterým v prvních ročnících chybí potřebný počet žáků, je i před lety tolik žádaný automechanik nebo kadeřnice, volno ale mají i gymnázia.

“Je obrovský převis nabídky nad poptávkou. Vychází méně žáků a na středních školách je zatím pokles míst v lavicích menší, než by měl být,“ vysvětluje Jakubec.

Ještě před šesti lety navštěvovalo střední školy v Ústeckém kraji více než 42.000 žáků. Letos to bude jen něco přes 36.000 a do pěti let jich bude jen kolem 30.000.

Poloprázdné školy přijmou téměř kohokoli

Ústecký kraj jako zřizovatel většiny středních škol v regionu proto už několik let slučuje jednotlivé školy do větších celků, které budou moci lépe reagovat na aktuální počet dětí. Slučování ale není tak rychlé jako pokles počtu žáků.

Poloprázdné školy jsou proto ochotné přijímat téměř kohokoli, podotýká Petr Jakubec: „Z důvodu naplněnosti tříd se dneska přijímají na některé střední školy žáci, kteří na zvolený obor zkrátka nemají.“

Takoví studenti nezřídka propadnou a další rok se třeba přihlásí na jinou školu, která ještě během prázdnin hledá žáky, a celý koloběh se může opakovat. Žák je pak ve vzdělávacím systém déle, než je standard, a krajskou kasu pochopitelně víc stojí.

Martin Hromádka, Veronika Kindlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme