Kraje chtějí po vládě peníze na stavby a opravy silnic

Pardubický kraj dnes požádá vládu, aby se pokračovalo ve výstavbě rychlostní komunikace R35. Hejtman Radko Martínek předá ministrům usnesení krajské rady s konkrétními požadavky a argumenty, proč by se měly nejdůležitější komunikace stavět dál.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba dálnice D8 - most Opárno

Stavba dálnice D8 - most Opárno | Foto: IDMZ

Pokračovat by podle vedení kraje určitě měla stavba silnice R35, obchvat Chrudimi a příští rok by se mělo začít se stavbou druhé koleje mezi Pardubicemi a Hradcem Králové, potvrzuje náměstek hejtmana Jan Tichý:

“Samozřejmě to neznamená, že to vláda uzná a že se podle toho zachová, nicméně je to jediný legální krok, který můžeme udělat.“

Podle Tichého krize nutně neznamená, že se musí škrtat. „V době krize se vždycky staví infrastruktura. To známe od Karla IV., v Praze máme hladovou zeď,“ podotkl náměstek. Jak dodal, ušetřit se dá například vyhlášením nových veřejných soutěží.

Bohumín získal naději na dostavbu mostu

Kvůli výčtu staveb, které se kvůli šetření měly zastavit, přišel už o místo šéf Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Alfréd Brunclík. Nahradil ho Jiří Švorc, který dostal za úkol najít peníze hlavně pro stavbu mostu u Bohumína, který je součástí přivaděče na dálnici D47.

Starý most je totiž zbouraný a lidé přes kolejiště chodí po provizorní lávce. Starosta Bohumína Petr Vícha věří, že stát teď most opravdu dostaví.

“Potvrzuje se, co jsem říkal od začátku, že pan ministr neměl správné informace. Odvolání generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic nám dává trochu větší na to, že most bude,“ řekl Vícha.

Podle nového ředitele ŘSD patří mezi jeho priority i pokračování prací v Místecké ulici v Ostravě a na silnici mezi Zlínem a Otrokovicemi.

“Úkol je jasně daný - najít finanční rezervy jak na investice, tak na provoz. Sahá to od celkového auditu společnosti, celkového auditu organizace, takže v tomto vidím prvotní kroky, které budu muset zajistit,“ uvedl Švorc.

Severní Čechy potřebují opravit silnice poničené povodněmi

Peníze na silnice chtějí po vládě i severní Čechy. Ministr dopravy Vít Bárta (Věci veřejné) dnes proto požádá kabinet o víc než tři miliardy na opravy silnic a mostů, které poničily záplavy. Částka by pokryla náklady i na renovací komunikací II. a III. tříd, které vlastní kraje.

Právě to odmítá ministerstvo financí. Liberecký i Ústecký kraj ale ve svých rozpočtech potřebné částky na investice nemají. Jen na Liberecku poškodila voda 119 mostů.

Vláda už rozhodnutí jednou odložila. Jak ale říká liberecký hejtman Stanislav Eichler, kraj s pomocí počítá: „Jde o to, aby byly peníze uvolněny co nejdříve, aby práce mohly být alespoň započaty. Proto jsme jednali i tom, že by peníze, pokud je vláda schválí, mohly jít cestou Státního fondu dopravní infrastruktury a budou poskytnuty Libereckému kraji."

Martin Hromádka, Andrea Brtníková, Milena Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme