Francouzská vláda má na programu ostře sledovanou důchodovou reformu

Po letní přestávce se dnes sejde také francouzská vláda. Na programu má kromě jiného i citlivou a mnohými kritizovanou penzijní reformu. Ještě před letními prázdninami vyvolaly návrhy na prodloužení hranice odchodu do důchodu o dva roky vlnu protestů. Na září se chystají další.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Paříž - Sacré-Coeur

Paříž - Sacré-Coeur | Foto: Paris Tourist Office, Amélie Dupont

„Z našeho pohledu jde možná o mírnou důchodovou reformu, Francouzi jsou ale citliví na své sociální výhody, proto proti jejich omezování často protestují,“ přiblížil na Rádiu Česko zpravodaj ČRo v Paříži Jan Pokorný.

„Šéf nejsilnější odborové centrály v tisku uvedl, že si dokáže představit, že 7. září, kdy se bude reforma projednávat ve sněmovně, vyjde do ulic na 2 miliony a možná i víc Francouzů,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Po letní přestávce se dnes sejde francouzská vláda. Situaci sleduje tamní zpravodaj Jan Pokorný.

Zpravodaj připomněl, že návrh francouzské penzijní reformy posunuje do roku 2018 hranici odchodu do důchodu z 60 na 62 let. Systém jako takový se nemění, zůstává založený na mezigenerační solidaritě a státním rozpočtu.

„Nezmění se ani výše už pobíraného důchodu. A jak v televizi uvedl prezident Sarkozy, celkové měsíční odvody - daně a sociální pojištění - nesmí být u nikoho vyšší než 50 procent příjmu za ten který měsíc,“ přiblížil.

Důchodová reforma je hlavním politickým bodem prezidentského období prezidenta Nicolase Sarkozyho. Jak ale zpravodaj na Rádiu Česko připomněl, kromě protestů odborů a zaměstnanců může narazit i na další překážky.

„Další věcí je stále nevysvětlená aféra kolem ministra práce Erica Woertha, který má být hlavní tahounem reformy. Přes něj, když byl pokladníkem vládního Svazu pro lidové hnutí, měly plynout vysoké částky do Sarkozyho prezidentské kampaně v roce 2007. Zatím se před soudem nic neprokázalo, ale ani nevyvrátilo. A důchodovou reformu to může hodně zabrzdit,“ přiblížil.

Ondřej Černý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme