Doba prodlení při hrazení pohledávek se oproti loňsku mírně zkrátila

Platební morálka českých podnikatelů se mírně zlepšuje. Oproti roku 2009 skutečně dochází ke zmenšení doby prodlení při hrazení pohledávek. Platební morálky z roku 2008 však stále nedosahujeme.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podnikatelé

Podnikatelé | Foto: Comstock Images

Z údajů společnosti ČSOB Factoring vyplývá, že doba reálného zaplacení faktury od jejího vystavení byla v ČR v roce 2008 59 dní, v roce 2009 to bylo už 77 dní a letos 72 dní.

„Proti vývoji v loňské roce jsme zaznamenali určité zlepšení, nicméně zatím ho nepokládáme za nějaký projev dlouhodobějšího trendu. Není vyloučeno, že se v průběhu dalších měsíců setkáme s nějakým zhoršením,“ řekl Rádiu Česko generální ředitel Factoringu ČSOB Ing. Tomáš Morávek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Platební morálka českých podnikatelů se zlepšuje. Barbora Kreuzerová mluvila s generálním ředitelem Factoringu ČSOB Tomášem Morávkem.

Co se týče dlouhodobějšího trendu zlepšení, ten podle Morávky obecně souvisí s tím, jakým způsobem se budou vyvíjet světové globální ekonomiky po finanční krizi.

„My nepředpokládáme, že by se situace skokově zlepšila. Věříme ale, že se mírný trend nakonec potvrdí a bude pokračovat. Že se postupně budeme vracet k rychlejší návratnosti finančních prostředků, což bude jistým signálem o oživení ekonomiky. I té české“ dodal.


Z analýzy ČSOB Factoring vyplývá, že ostatní státy Evropy na tom nejsou tak, jako Česká republika. Například ve Francii se platební morálka v rámci krize vylepšila. Rakousko se zase stále pohybuje přibližně na stejných dnech splatnosti.

„Ty ekonomiky jsou vyvinuté, stabilnější, jsou prostě bohatší. To znamená, že mají rezervy, které mohou být v případě poklesu aktivovány, aby se to neprojevilo tak razantně v chování jednotlivých subjektů, aby nedošlo k tak výraznému zhoršování,“ vysvětlil.

Nejlepší platební morálka je podle něj v automobilovém průmyslu, kde ČSOB Factoring nezaznamenala změnu platebního chování. „Poměrně dlouho po splatnosti se platí například ve zdravotnictví. Tam jde ale podle nás o nějaký dlouhodobý projev, který by ani špatnou platební morálkou neměl být nazýván, ale je to tak nastaveno,“ dodal.

Katarína Brezovská, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme