Ministři se s hejtmany nedohodli na chystaných škrtech

Ministři a hejtmani mají za sebou první společnou schůzku. Hlavním tématem bylo hledání kompromisu u chystaných vládních úspor. Dohodu ale nenašli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

společné jednání vlády s hejtmany

společné jednání vlády s hejtmany | Zdroj: ČTK

Hejtmani kritizují hlavně snížení platů zaměstnanců ve veřejné správě, omezení spolufinancování projektů z regionálních operačních programů Evropské unie a snížení státních dotací na sociální služby.

Podle premiéra Petra Nečase ale bude vláda připravená s hejtmany o chystaných škrtech mluvit. „Budeme jednat, budeme se snažit najít nějaké kompromisní řešení. V případě, že ho nenalezneme, tak se samozřejmě může stát, že pozice zůstanou rozdílné a jedna strana z jednání odejde neuspokojena. Nicméně to pro nás není důvod, abychom řekli, že přes to vlak nejede a dále nejednáme,“ řekl Nečas.

Shodu ale trojkoaliční kabinet s hejtmany našel nad rychlejší výstavbou protipovodňových opatření. Podle hejtmana jihomoravského kraje a šéfa Asociace krajů Michala Haška by je měl z velké části financovat stát.

„Primárně protipovodňová opatření bude financovat stát. My jsme vyjádřili míru připravenosti spolufinancovat na komunální úrovni některé přípravné práce. To znamená třeba projektové dokumentace ve vztahu k obcím. Vyjádřili jsme připravenost maximálně spolupracovat s těmi podniky Povodí, které zřizuje ministerstvo zemědělství, které to realizují. Oni připravují plány protipovodňové ochrany,“ podotkl Hašek.

Václava Vařeková, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme