Praha vybírá firmu, která oddluží Kongresové centrum

Členové představenstva pražského Kongresového centra dnes jednají o tom, kdo by se mohl stát vítězem tendru na jeho oddlužení. I přesto, že za loňský rok skončilo hospodaření centra s přebytkem téměř 70 milionů korun, stále se potýká s důsledky velké půjčky několika miliard korun na pořádání zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kongresové centrum Praha

Kongresové centrum Praha | Foto: Tomáš Adamec

Podle náměstka pražského primátora Milana Richtera by Praha jakožto stoprocentní vlastník akciové společnosti Kongresové centrum měla do roku 2014 zaplatit ještě 2,1 miliardy korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

pakul.mp3

„Celková částka, kterou je nutné doplatit, ale závisí i na vývoji hospodářské krize, respektive vývoji kurzu eura vůči koruně. Většinu dluhu totiž tvoří obligace emitované v eurech. Když se bude kurz vyvíjet podle předpokladů, jedná se o oněch 2,1 miliardy korun. Část hradíme průběžně, většinu částky musíme uhradit začátkem dubna 2014,“ vysvětlil ředitel Kongresového centra Michal Kárník.

„Nabízeli jsme uchazečům, že můžeme prodat zbytný majetek, kterým jsou pozemky a budova hotelu a budova byznyscentra, to znamená kancelářský objekt.“

„Bohužel i dle znaleckých posudků cena tohoto zbytného majetku zdaleka nedosahuje té částky dluhu. Do nejužšího výběru postoupily čtyři společnosti,“ uvedl náměstek Richter.

„Dvě z těchto čtyř nabídek jsou docela zajímavé. Do konce roku bychom o budoucím partnerovi chtěli mít jasno,“ doplnil Kárník.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pražském Kongresovém centru hovořil v Ozvěnách dne bývalý pražský primátor, architekt Jan Kasl

Ředitel Kongresového centra Michal Kárník na jaře prohlásil, že z majetku je možné odprodat cokoliv, co nepotřebuje centrum k pořádání kongresů.

Stavba, o jejímž vzniku rozhodli komunističtí pohlaváři v polovině 70. let, zažila své hvězdné chvíle v roce 2000, kdy hostila zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky.

Rekonstrukce KC před tímto zasedáním ale stála tolik, že se z toho centrum dosud nevzpamatovalo.

Komplikované vyhlídky

Bývalý pražský primátor, architekt Jan Kasl v Ozvěnách dne řekl, že závazky vznikly po rekonstrukci pro výroční zasedání MMF a NATO. „Bohužel soutěž byla zrušena a Praze nezbylo, než centru půjčit.“ Podle jeho názoru zařízení nemá kompetentní vedení, které by dokázalo centrum naplnit aktivitou.

„Obávám se, že bez prodeje části majetku nelze centrum oddlužit,“ míní Kasl. Budoucnost shrnul: „Kvalitní, kompetentní soukromý management, který bude v obhospodařovat centrum ve smluvním vztahu s městem, možná určitá část prodeje části majetku, který není nezbytný pro hlavní, kongresovou činnost.“

Milan Kopp, Eva Rajlichová, Jan Piroch, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme