Odborníci našli v novele zákoníku práce sporná místa

Ve sporu vlády a odborů o nový zákoník práce se zřejmě objeví nová „munice“. Do diskuse se totiž na žádost ministerstva práce a sociálních věcí vložili specialisté na pracovní právo, kteří v připravované novele našli řadu sporných míst. Podle Asociace pro rozvoj kolektivního vyjednávání a pracovních vztahů jsou chystané změny povrchní a nedomyšlené. Způsobí, že pracovní trh bude méně pružný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová továrna PREOL v Lovosicích-

Nová továrna PREOL v Lovosicích- | Foto: Miroslav Zimmer

Ministr Jaromír Drábek se relevantním připomínkám nebrání. Vláda se má ale změnami v zákoníku práce zabývat už příští týden.

Koalice chce těmito opatřeními podpořit vznik nových pracovních míst. Odbory naopak tvrdí, že představují návrat k nevolnictví.

„Novela sama o sobě je potřebná. Podporujeme záměr ministra Drábka i vlády. Otázkou je pak provedení některých opatření. Výhrady máme zejména pokud jde o novou právní úpravu pracovního poměru na dobu určitou a novou úpravu dohod o provedení práce. Myslíme si, že to nenaplňuje záměr vlády, naopak by to vedlo k určitým omezením, která dnes nejsou,“ řekl předseda Asociace pro rozvoj kolektivního vyjednávání a pracovních vztahů Bořivoj Šubrt.

Přehrát

00:00 / 00:00

O připravované novele zákoníku práce v pořadu Svět o druhé na Rádiu Česko.mp3

Konkrétně by podle něj měly padnout všechny dnešní výjimky, například záskok za mateřskou dovolenou a podobně, s čímž nesouhlasí, protože to jde proti „potřebné flexibilitě“.„Navrhujeme dobu dvou let prodloužit na tři roky a neomezeně obnovovat smlouvy na dobu určitou s poživateli starobního důchodu,“ řekl.

Na Rádiu česko rovněž uvedl, že Asociace souhlasí s tím, že pokud sám zaměstnanec rozváže pracovní poměr, je namístě zkrátit mu výši podpory v nezaměstnanosti.

„Dosavadní systém hodnotím jako dlouhodobě neudržitelný,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09 na adresu některých ustanovení současného zákoníku práce.

Podle jeho slov je reálné, aby novela zákoníku práce byla účinná už od ledna 2011.

Martin Křížek, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme