Národního technické muzeum má třetího šéfa za týden

V pražském Národním technickém muzeu se opět vyměnili ředitelé. Během týdne už potřetí. Dnes rezignoval dočasně pověřený šéf této příspěvkové organizace ministerstva kultury Oldřich Rambousek. Dočasně ho nahradí Tomáš Wiesner z ministerstva kultury.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní technické muzeum v době konání mezinárodní konference Keplerův odkaz v kosmickém věku

Národní technické muzeum v době konání mezinárodní konference Keplerův odkaz v kosmickém věku | Foto: Jiří Suchomel

Rambousek přitom teprve před týdnem nastoupil na místo po Horymíru Kubíčkovi, kterého kvůli údajně nesprávnému zacházení s veřejnými prostředky odvolal ministr kultury Jiří Besser.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Národní technickém muzeu sleduje redaktorka Michaela Vetešková

Mladá fronta Dnes v pondělí informovala, že Rambousek si z rozpočtu muzea přilepšoval stejně jako jeho bývalý šéf.

Tajemník ministra kultury Stanislav Brunclík ale vysvětluje důvody Rambouskovy rezignace jinak:

„Hlavním důvodem byl neutěšený stav v muzeu, na který pan Rabousek podle vlastních slov v minulosti opakovaně a bohužel bez výsledku upozorňoval. Zároveň přiznal, že v současné chvíli nedovedl zajistit, aby odvolaný ředitel nadále nezasahoval do chodu a řízení Národního technického muzea,“ uvedl Brunclík.

Ministr Besser Rambouskovi za tento přístup ve složité osobní i profesní situaci poděkoval a jeho žádosti vyhověl. Muzeum povede Tomáš Wiesner, dosavadní ředitel odboru muzeí a galerií ministerstva kultury. To už připravuje výběrové řízení na nového šéfa Národního technického muzea.

Hospodaření muzea prověří audit

Až do minulého týdne to vypadalo tak, že Národní technické muzeum je bezproblémovou příspěvkovou organizací ministerstva kultury, která vznikla před 102 lety a ve které je ukryta řada jedinečných exponátů.

Celková pojistná hodnota sbírek je asi 60 miliard korun. Na Letné stojí muzeum od konce druhé světové války a jeho funkcionalistickou budovu navrhl architekt Milan Babuška.

Už v 90. letech minulého století však bylo jasné, že Národní technické muzeum bude muset podstoupit důkladnou rekonstrukci. Ta začala v roce 2006 a původně měla trvat dva roky, ale také kvůli financování opravy je dům dodnes zavřený.

Odvolaný ředitel Národního technického muzea Horymír Kubíček | Foto: ČTK

Kubíček nastoupil do funkce ředitele v létě roku 2007. V muzeu pracuje i po svém odvolání a věří, že jde o nedorozumění. Že by se na úkor rozpočtu muzea obohacoval, jak zní jedna z výtek ministerstva kultury, odmítá. Potvrdit, nebo vyvrátit to má forenzní audit, který začíná v muzeu příští týden, v současné době je tam veřejnosprávní kontrola za účastni členů Transparency International.

„Permanentně veškeré zprávy o všem, financování, výběrových řízení, posíláme našemu zřizovateli, tedy ministerstvu kultury, vše je transparentní. Jsem přesvědčen, že kontrola potvrdí, že naše hospodaření se svěřeným majetkem je víc než v pořádku,“ řekl Kubíček.

Martin Hromádka, Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme