Stále více lidí se obrací na poradny kvůli placení bydlení

Počet lidí, kteří se kvůli placení bydlení dostávají do finančních problémů, podle Sdružení nájemníků stoupá. Jen loni se na poradny sdružení, které spolufinancuje i ministerstvo pro místní rozvoj, obrátilo víc než jedenadvacet tisíc lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejstarší panelový dům (dokončen v roce 1955) v ulici U Prefy č.p. 771 (Praha-Ďáblice) po rekonstrukci

Nejstarší panelový dům (dokončen v roce 1955) v ulici U Prefy č.p. 771 (Praha-Ďáblice) po rekonstrukci | Foto: Tomáš Adamec

Nejvíc bylo právě těch, kteří se báli, že o bydlení přímo přijdou. Hlavním důvodem je přitom jeho vysoká cena. Nejčastěji se na poradenská místa, kterých jsou v Česku téměř čtyři desítky, obrací jak mladí lidé s hypotékou, často vyšší, než jsou schopní platit, tak také penzisté.

Přehrát

00:00 / 00:00

O to, kdo se obrací na poradny kvůli placení bydlení, se zajímala Václava Vařeková.

„Poslední dobou nejtypičtějším člověkem, který do poradny přijde, je starší důchodce, který bydlí v bytě s regulovaným nájemným. Nemá na to, chce byt vyměnit, ale nelze to,“ říká právnička Lenka Veselá, která poskytuje poradenství v Praze na Žižkově.

Jen za posledních pět let se přitom počet lidí, kteří přišli se svými problémy do těchto poraden, zdvojnásobil. Podle Lenky Veselé spolu s postupnou deregulací roste počet lidí, kteří mají problém zaplatit i bydlení v bytech s regulovaným nájmem. Obce přitom často byty vyměnit nemohou, protože menší ani nemají.

„Bohužel takovému člověku nemůžeme poradit nic moc víc, než si požádat o příspěvek, pakliže se jedná o osobu sociálně potřebnou. Nebo se obrátit na rodinu,“ podotkla Veselá.

Společenství vlastníků

Lidé ale na poradnách řeší i další problémy. Hlavně je to špatné fungování společenství vlastníků nebo bytových družstev a chybné vyúčtování služeb.

Deregulace nájemného by měla ve větších městech skončit v roce 2012. Sdružení nájemníků uznává, že majitelé domů by měli mít dost prostředků na opravu a udržování svých nemovitostí a nájem by jim měl přinášet i zisk.

Přehrát

00:00 / 00:00

Milan Taraba mluví o problémech s deregulací nájemného ve Stalo se dnes.mp3

Chtějí ale jednat s vládou o sociální pomoci těm, které placení nájmu zatíží. A podle předsedy Sdružení nájemníků Milana Taraby by měl vzniknout předpis, který by určil výši nájemného podle lokality a kvality bydlení.

„My chceme, aby nájemné pokrývalo potřeby majitele za řádně udržovaný dům, včetně přiměřeného zisku. A na druhé straně, aby chránilo nájemníky, ať už prvonájemce nebo staronájemce před neoprávněnými požadavky některých majitelů,“ uzavřel Taraba.

Václava Marešová, Michaela van Erne, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme