Ministerstvo obrany chce propustit víc než tisíc lidí z armády

V české armádě se v příštím roce plánuje zrušení více než jednoho tisíce pracovních míst. Z toho 350 jich připadá na vojáky a celých sedm stovek na občanské pracovníky. Při takovém počtu nelze vyloučit ani zrušení některých celých posádek či útvarů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

armáda pomáhá při odstraňování povodňových škod

armáda pomáhá při odstraňování povodňových škod | Foto: Armáda ČR

Spekuluje se například o uzavření základny vrtulníkového letectva v Přerově nebo základny dopravního letectva v pražských Kbelích. Také se zřejmě omezí bojová pohotovost, proplácení přesčasů a bude zastaven nábor nových vojáků.

Ministerstvo obrany má totiž příští rok hospodařit se 44 miliardami korun, což je zhruba o 5,6 miliardy méně než byl původní plán rozpočtu. Pro příští rok se navýší rozpočet obrany pouze v oblasti výzkumu, vývoje a inovace, zde bude naopak činit nárůst 13,6 milionu korun.

S plánovaným propouštěním zaměstnanců české armády vyjádřil nesouhlas Českomoravský odborový svaz civilních zaměstnanců armády.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předsedkyně Českomoravského odborového svazu civilních zaměstnanců armády Jitka Šebková v pořadu Svět o třetí na Rádiu Česko.mp3

„Resort ministerstva obrany prošel rozsáhlým propouštěním už v loňském roce. K 31. 12. 2009 odešlo v důsledku rozpočtových škrtů 1400 občanských zaměstnanců, 1400 vojáků z povolání a bylo zrušeno i 1700 neobsazených míst. Náš odborový svaz byl ještě v dubnu letošního roku vysokými funkcionáři resortu ujišťován, že už další snižování zaměstnanců nebude,“ řekla předsedkyně Českomoravského odborového svazu civilních zaměstnanců armády Jitka Šebková.

Z toho důvodu odborový svaz požádal ministerstvo obrany o analýzu všech činností, které vykonávají občanství zaměstnanci, jichž je v současné době zhruba 8800, v armádě. Teprve pak by se podle Jitky Šebkové mohlo přistoupit k některým sporným opatřením.

Dodala, že od roku 2002 bylo již propuštěno 57 procent civilních zaměstnanců ministerstva obrany. Už loňský rok podle ní ukázal, že počet civilních zaměstnanců i vojáků v armádě je na hraně.

„Funkce můžeme zrušit, ale nejdřív musíme říci, že určitou činnost nebude resort vykonávat, že armáda nebude plnit to a to. Nemůžeme salámovou metodou neustále ořezávat počty zaměstnanců,“ uvedla Jitka Šebková.

Ministerstvo obrany má příští rok místo plánovaných zhruba 49 a půl miliardy korun hospodařit s necelými 44 miliardami. „Osobně si myslím, že rozpočet armády je podhodnocený,“ řekla předsedkyně odborového svazu.

Podle dřívějšího vyjádření ministra obrany Alexandra Vondry nemají být škrty plošné a ani se nemají dotknout výkonných složek armády, naopak je má nejvíce pocítit ministerstvo samo.

Martin Křížek, Eva Presová, Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme