Radikálové v Pákistánu vyhrožují humanitárním pracovníkům

Pákistánský Taliban údajně plánuje útoky proti humanitárním pracovníkům, kteří v zemi pomáhají při záplavách. Agentuře AFP to řekl nejmenovaný činitel americké diplomacie. Hrozbě islamistické radikální skupiny prý čelí také některá pákistánská ministerstva.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záplavy v Pákistánu.

Záplavy v Pákistánu. | Zdroj: ČTK

Radikálům už dříve vadilo, že vláda od Západu humanitární pomoc pro zbídačený lid přijímá. O údajných výhrůžkách Talibanu informují britská média. Jsou prý vůbec první od začátku povodní.

Potraviny a další materiál mezitím poskytují i místní muslimské spolky. Některé z těchto organizací jsou napojené na radikální islamisty. Statisíce Pákistánců dál zůstávají v nedostupných oblastech.

Úřady vyzvaly k evakuaci dalších čtyři sta tisíc obyvatel na jihu země. Voda srovnala se zemí a zanesla bahnem stovky vesnic. Zničená je také velká část úrody. Zřejmě ani do září, kdy začíná podzimní setí, voda z polí neustoupí.

Výrazně ohrožené jsou tak zdroje obživy místních lidí. Země se už měsíc potýká s katastrofickými povodněmi. Akutní pomoc kvůli živelní pohromě potřebuje osm miliónů Pákistánců.

Martina Hanáčková, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme