Sloučení střelby a běhu změnilo moderní pětiboj

Čeští moderní pětibojaři se dnes vydali na cestu do čínského města Čendu, kde příští týden ve středu začne mistrovství světa. Před dvěma lety tento tradiční olympijský sport prošel výraznou proměnou, když se střelba stala součástí závěrečného tříkilometrového běhu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moderní pětibojař David Svoboda

Moderní pětibojař David Svoboda | Foto: www. pentathlon.cz

"Charakter moderního pětiboje tam měl zůstat a zůstal. Třeba střelba je ale úplně jiná, běh je rozložený, takže je to taky úplně něco jiného," odpověděl mistr Evropy David Svoboda na otázku, jak sloučení běhu a střelby poznamenalo moderní pětiboj.

"Obecně si myslím, že to byla změna k lepšímu. Co ale nebylo dobré, že se technologické problémy spojené se změnou začaly řešit až dodatečně. Myslím, že se to dalo připravit daleko lépe, " dodává reprezentační trenér Jakub Kučera.

Přehrát

00:00 / 00:00

Moderní pětiboj doznal před dvěma lety výrazné změny - sloučení střelby a běhu

Dnes už jsou největší problémy odstraněny a ty drobné neovlivňují výsledky. Dříve byla střelba první disciplínou moderního pětiboje, závodníci pálili z klidové pozice. Teď vzduchovou pistolí střílí při zátěži, během tříkilometrového běhu se třikrát zastaví a pokaždé musí trefit pět šesticentimetrových terčů.

"Změnili jsme hodně trénink. Trenér vše důkladně promyslel a vyzkoušeli jsme toho dost. Teď už máme jasný směr, kam bychom se měli posunovat, " popsal David Svoboda, jak se změna projevila v tréninku.

A výsledky to potvrzují. Třeba právě David Svoboda se na letošním mistrovství Evropy v závěrečné kombinované části běhu a střelby posunul z 11. příčky až ke zlatu.

Češi vyučují techniku

"Výsledky právě v té kombinované části jsou takové, že pokud nejsou nejlepší na světě, tak spolu s Koreou patří naši reprezentanti mezi absolutní světovou špičku. Od nás teď všichni kopírují metodiku a techniku, se kterou David Svoboda, Ondra Polívka nebo Natálie Dianová střílí. Takže to chtělo velkou změnu, s klidovou střelbou to nemá nic společného," řekl trenér Kučera.

Změna střelby trochu ovlivnila podobu světové pětibojařské špičky. "Podle mě se malinko zúžila, ale nemám zas tak velkou možnost to porovnat. Změna nastala po olympijských hrách v Pekingu a po ní spousta starších pětibojařů skončila. Takže by se světová špička změnila i bez této změny,“ myslí si David Svoboda.

Na co ale změna neměla vliv, to jsou výsledky. Podle trenéra českých moderních pětibojařů Jakuba Kučery to dokládá srovnání výsledků před změnou a po ní - kdo uměl střílet v klidu, umí i při zátěži.

"Druhá a většinou pozitivní informace je, že přechod na nový formát nijak nezměnil vzájemnou vyváženost jednotlivých disciplín. Střelba je stále stejně důležitá pro celkový výsledek jako byla předtím.“

Stejně důležitá bude i na mistrovství světa v čínském Čendu, na kterém budou čeští moderní pětibojaři, hlavně v závodech mužů, patřit k medailovým aspirantům.

Filip Šedivý, Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme