Kuba ruší dotace na cigarety pro lidi starší 55 let

Kubánští senioři si už nebudou dopřávat státem dotované cigarety. Až dosud si mohli všichni Kubánci starší 55 let koupit měsíčně čtyři krabičky cigaret za čtvrtinovou cenu. Toto sporné privilegium teď končí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kubánský rybář

Kubánský rybář | Foto: Martin Stiller

Důvodem není starost o zdraví občanů, jak by se mohlo na první pohled zdát. Jediným a hlavním důvodem, proč už si nebudou moci Kubánci starší 55 let kupovat dotované krabičky cigaret, jsou úsporná vládní opatření. Jde o další krok v postupném krácení vládních subvencí. Cigarety totiž nepatří k nezbytnému zboží.

Je ale pravda, že ve škrtech v dotacích přišly cigarety na řadu až po listopadovém zrušení zvýhodněných cen hrachu a brambor, tedy téměř po roce.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zrušení dotací na cigarety na Kubě v Odpoledním Radiožurnálu.mp3

Nedotovaná krabička cigaret stojí na Kubě asi třetinu dolaru, což je zhruba šest korun. Průměrný důchod Kubánců se uvádí kolem deseti dolarů, tedy necelých dvě stě korun. Pro kuřáky-důchodce bude tedy toto opatření bolestivé.

Zdá se, že Kuba je ekonomicky na dně. Může za to jak globální ekonomická krize, tak dlouhodobé embargo ze strany Spojených států.

V této souvislosti Raul Castro oznámil, že se státní podniky budou zbavovat přebytečných pracovních sil a že vláda bude možná podporovat malé podnikání a především škrtat ve státních výdajích. Součástí toho je i zrušení dotací na cigarety.

Jaromír Marek, Michaela van Erne, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme