Kim Čong-il jezdí opancéřovaným vlakem a jí stříbrnými hůlkami

Severokorejský vůdce Kim Čong-il je prý znovu v Číně. Vrací se tam letos už podruhé, a jako vždy cestuje svým vlakem. Říká se totiž o něm, že nemá rád letadla. Na druhou stranu ale jeho obdivovatelé věří, že je tím nejskvělejším bojovým pilotem. Není to jediný rozpor osobnosti velitele KLDR.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kim Čong-il na inspekci v továrně v Pchjongjangu.jpg

Kim Čong-il na inspekci v továrně v Pchjongjangu.jpg | Zdroj: ČTK

Kim Čong-il je rozporuplná osobnost. Neví se přesně, kde se narodil. „Oficiální biografie mluví o tom, že se narodil na posvátné korejské hoře Pektu. Západní historici jsou přesvědčení, že se narodil na území Sovětského svazu v partyzánském táboře, kde byl tehdy významným činovníkem jeho otec Kim Ir-sen,“ říká zahraničněpolitický analytik Milan Slezák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Milan Slezák popisuje unikátní vlak Kim Čong-ila.mp3

O Kim Čong-ilovi se také uvádí, že je proslulý generál a stratég, ale podle dostupných zdrojů nebyl v jediné bitvě.

„Můžeme snad říci, že je to poslední renesanční osobnost, neboť když hrál poprvé golf, na první úder trefil 11 jamek. Je to skladatel světově proslulých oper, zrežíroval několik světově proslulých filmů. K tak všestranné osobnosti se takové rozpory hodí,“ říká Slezák.

Vlak, kterým jezdívá Kim Čong-il, se podstatně liší od běžných drážních vozidel. Souprava sestává ze 17 vagónů, zahrnuje konferenční místnosti, ložnice, jídelny, apartmá pro hosty. Vše v luxusní výbavě včetně nejmodernějších komunikačních technologií.

„Když jel Kim do Moskvy přes Sibiř a dostal chuť na specialitu, údajně přiletěl vrtulník a přivezl mu kraba, kterého pak snědl stříbrnými jídelními hůlkami,“ popisuje Slezák příhodu, která ukazuje, že pro vůdce není nic nemožné.

Vlaky v Kim Čong-ilově flotile jsou ve skutečnosti tři. „Ve předu jedou lidé, kteří na vlastní kůži zkoušejí, jestli jsou koleje v pořádku. Před sedmi lety vybuchla nálož u stanice, kterou krátce před tím projížděl Kimův vlak, a zahynulo tam 150 lidí. Zdá se, že to byl pokus o atentát,“ vysvětluje Slezák řazení souprav. Uprostřed jede vlak s Kimem a nakonec vlak s bezpečnostními agenty.

Vášeň pro vlaky a nechuť k letadlům je podle Milana Slezáka rodová, protože se jí vyznačoval už otec Kim Čong-ila Kim Ir-sen, jehož opancéřovaný vlak zavítal v padesátých letech i do Prahy.

Michaela van Erne, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme