Rumuni varují před rasismem a xenofobií

Další dvě letadla s Romy na palubě dnes odletěla z Paříže a Lyonu. Jde o další skupinu nelegálních přistěhovalců, kterou vracejí francouzské úřady do její domoviny. A to právě v den, kdy v Paříži skončila francouzsko-rumunská jednání o situaci Romů. Napětí mezi Bukureští a Paříži prý ale není. Shodují se na tom politici obou států, kteří v Paříži jednali. Rumuni ale varují před rasismem a xenofobií.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francie posílá rumunské Romy domů

Francie posílá rumunské Romy domů | Zdroj: ČTK

Dalších 300 Romů odletělo z Francie ve chvíli, kdy končila francouzsko-rumunská schůzka. Podle slov státního tajemníka Valentina Mocanu je hodně lidí v Rumunsku zneklidněno. Problém by prý mohl vyústit v rasismus a xenofobii.

Obě strany hledají řešení zejména v integraci Romů. Francie nabízí pomocnou ruku, tím, že bude tlačit na unijní instituce, aby Rumunsko dostalo víc peněz na vzdělávání svých romských obyvatel.

Chce tak zabránit tomu, aby se repatriovaní Romové zase vraceli do Francie. Kritici těchto kroků tvrdí, že prezident Sarkozy tím chce jen sbírat body a dlouhodobé řešení nenabízí.

„Kromě diplomatických slov, že mezi Francií a Rumunskem není žádné napětí, se politici shodli například na tom, že do Francie přijede víc rumunských policistů, že chtějí společně bojovat proti mafiím, které zneužívají Romy a jejich děti ke kriminalitě, žebrotě a prostituci,“ popisuje průběh jednání zpravodaj Jan Pokorný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Pokorný a Pavel Novák mluví o vyhoštění Romů z Francie.mp3

Rumuni dnes podle Pokorného v Paříži zmínili přání, aby Francouzi lépe porozuměli mentalitě jejich Romů a varovali, aby celá situace nesklouzla k rasismu a xenofobii.

Francie argumentuje od začátku zpřísněné bezpečnostní politiky vůči Romům kriminalitou. Ministr vnitra Brice Hortefeux dnes na obhajobu kroků francouzské vlády oznámil, že trestná činnost osob rumunské národnosti v oblasti Paříže se vloni zvýšila oproti roku 2008 o 138 procent.

Tento postoj úřadů Francouze rozděluje. Kroky ministerstva schvaluje 48 procent, 42 procent s nimi nesouhlasí.

Situaci chtějí prověřit europoslanci i eurokomisařka


K reakci na vyhošťování Romů z táborů ve Francii zpět do Rumunska se odhodlala i Evropská unie. Eurokomisařka pro spravedlnosti a základní práva Viviane Redingová nařídila prověřit situaci ve Francii.

Redingová prohlásila, že kdo porušuje práva, musí samozřejmě nést následky svých činů, ale nelze někoho vyhostit jenom proto, že je Rom.

„Platí pravidlo, že každý občan sedmadvacítky může být na území jiného, než svého členského státu tři měsíce bez přihlášení, pokud není zátěží pro tamní sociální systém, neohrožuje veřejný pořádek, nepáchá trestné činy a neznamená zdravotní riziko pro ostatní,“ říká bruselský zpravodaj Pavel Novák.

Redingová proto nařídila svým úředníkům, aby zanalyzovali situaci ve Francii, zda tam nedochází k porušování právě tohoto unijního práva. S výsledky má příští týden seznámit ostatní členy Evropské komise.

Mimo komisi zareagovali i europoslanci, frakce liberálů a evropských socialistů. Situací Romů se podle nich má zabývat plenární zasedání parlamentu, které se sejde za 10 dní ve Štrasburku.

„Socialisté chtějí, aby Evropská komise a belgické předsednictví přinesly stanovisko ke kampani ve Francii. Podle socialistů se totiž Francie dopouští porušování svobody volného pohybu osob v EU,“ dodává Novák.

Jan Pokorný, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme