Ministr dopravy chce zpoplatnit další silnice první třídy

Ministr dopravy Vít Bárta zvažuje rozšíření mýtného na další silnice první třídy. Firmu Kapsch, která mýtný systém zavedla a provozuje, pověřil vypracováním seznamu dalších zatížených silnic. Na nich by pak Kapsch mohl vybudovat mýtné brány.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr dopravy Vít Bárta (Věci veřejné)

Ministr dopravy Vít Bárta (Věci veřejné) | Foto: Tomáš Adamec

Seznam tranzitní dopravou zatížených silnic, které by bylo možné zpoplatnit, má Kapsch přinést do několika týdnů.

Pro to, aby firma mohla vybudovat infrastrukturu i na těchto nových úsecích, však musí splnit ministrovu podmínku: za zavedení systému nezaplatí stát ani korunu a náklady se pokryjí z mýtného, které se následně na silnic vybere.

Ředitel společnosti Kapsch Karel Feix nechtěl po dvouhodinové schůzce s ministrem dopravy jeho požadavky komentovat. Řekl jen, že se chystá na další schůzku s Vítem Bártou.

“Byli jsme rádi, že jsme mohli prezentovat současný stav mýtného systému i jeho možnosti do budoucna, vyslechli jsme si názory i představy pana ministra a jeho kolegů a jsme připraveni na ně v nejbližší době reagovat,“ uvedl Feix.

Ministr dopravy míní, že Kapsch dostává z vybraného mýta příliš velký podíl. Ročně jde o jednu a půl miliardy korun. Proto trvá na úpravě smlouvy mezi státem a Kapschem. Také zvažuje zdražení dálničních známek i samotného mýtného.

Martin Hromádka, Lucie Husárová 1 Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme