Pod Mont Blancem se vytvořilo jezero. Lidem hrozí zatopení

Jezero pod ledovcem na Mont Blancu hrozí zatopením obydleného údolí, protože 65 tisíc metrů krychlových vody nemá kudy odtéct. Odborníci se bojí, že by se voda mohla tlakem zpod ledu náhle vyvalit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mont Blanc

Mont Blanc | Foto: Jan Rosenauer

Mohl by nastat efekt jako v tlakovém hrnci, varují specialisté. Pracují teď ve výšce 3200 metrů a snaží se dostat k jezeru vrtem dlouhým 75 metrů. Pracují nepřetržitě, protože se obávají, že příchod zimy by situaci ještě víc zkomplikoval a městečko Saint-Gervais-les-Bains by zaplavila voda. Chtěli by to stihnout do prvních mrazů, tedy někdy do října.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v okolí Mont Blancu sleduje zpravodaj ČRo Jan Pokorný.

V okolí nainstalovali varovný systém. Radnice seznámila obyvatele s evakuačním plánem, částečně omezila provoz vyhlídkového vlaku v okolí.

„Odhadujeme, že v ohrožené oblasti je asi 3 tisíce lidí. K tomu přičtěme ještě tisíce turistů, kteří se tu pohybují. Už jsme je seznámili s evakuačním plánem. Několik rodin se dokonce odstěhovalo,“ říká starosta Jean-Mark Peillexe.

„U informačního střediska můžete vidět dobové obrazy tragédie, k níž došlo, když se protrhlo jezero pod jiným ledovcem. To bylo v roce 1892 a zemřelo 175 lidí,“ dodává starosta.

Jezero pod ledem vzniklo díky teplému počasí, které rozpustilo sníh a led na Mont Blancu, pod ledem pak byla prostorná kapsa, která se naplnila vodou a než mohla všechna odtéct přirozenou cestou, ochladilo se, a pětašedesát tisíc kubíků vody nemůže ven.

Jan Pokorný, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme