Soudní poplatky mají stoupnout o třetinu až o polovinu

Počet soudců by se měl postupně snižovat. Soudní poplatky se mají zvýšit o třetinu až o polovinu. Odměny pro advokáty mají být přechodně nižší asi o 20 procent. U soudů nejnižší instance by neměli zasedat laičtí přísedící. To jsou jen některé z mnoha záměrů, které dnes představil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil z ODS. 

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a ředitelka kabinetu ministra Veronika Ludvíková na TK

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a ředitelka kabinetu ministra Veronika Ludvíková na TK | Zdroj: ČTK

Minimální poplatek u soudní žaloby by se tak od příštího roku mohl zvýšit ze současných 600 na tisíc korun. Vzroste pravděpodobně i výše poplatků u žaloby na vysouzení vyšší dlužné částky, který v současnosti činí 4 procenta z vymáhané částky. Ministr Pospíšil také navrhuje zvýšit paušální poplatky. Například u rozvodu manželství.

„Naší snahou je mít tak vysoké soudní poplatky, jako mají jiné země ve středoevropském prostoru. Peníze, které takto vybereme navíc, chceme, aby zůstaly v resortu spravedlnosti,“ uvedl Jiří Pospíšil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hosty Ozvěn dne byli předseda Městského soudu v Praze Jan Sváček a stínový ministra spravedlnosti z ČSSD Jiří Dienstbier mladší.

Ministr počítá zhruba s částkou 200 až 250 milionů korun. Peníze chce použít na zaplacení elektronizace justice, kterou označil už při svém opětovném nástupu do funkce za mimořádně důležitou.

Spolu se zvýšením soudních poplatků ministr navrhuje snížit advokátní tarif o 20 procent. Byť jen na jeden rok. Kvůli finanční krizi.

Se zvýšením soudních poplatků souhlasí i předseda Městského soudu v Praze Jan Sváček. Jak uvedl v Ozěnách dne, dokonce by je zavedl i tam, kde poplatky nejsou. „Například při žalobě proti státu. V Praze se věnujeme velkému počtu žalob, které nemají šance na úspěch a přitom na tom soudce stráví rok práce,“ dodal.

Podle stínového ministra spravedlnosti z ČSSD Jiřího Dienstbiera mladšího zvýšení soudních poplatků ale může omezit dostupnost právní pomoci, která je garantována Listinou základních práv a svobod.

Změna postavení Nejvyššího soudu

Mezi hlavní úkoly plánu na reformu justice patří podle Pospíšila odlehčení soudům, které jsou nyní přetížené. Mělo by k tomu přispět například zrušení laických přísedících na soudech a především změna postavení Nejvyššího soudu, který je podle něj zavalen zbytečnými případy. Nejvyšší soud v současnosti rozhoduje o stížnostech na porušení zákona v trestních kauzách či o dovoláních.

„Půjdeme cestou Německa a Rakouska – to znamená žádné vybočení z Evropy, ale chceme standard. Nejvyšší soud by v budoucnosti měl plnit roli toho, kdo přispívá ke sjednocování judikatury a nikoliv toho, kdo rozhoduje běžnou soudní agendu,“ přiblížil.

S tím souhlasí také předseda obvodního soudu pro Prahu 1, jinak také čestný prezident Soudcovské Unie, Libor Vávra. „Nejvyšší soud je dnes obrovským molochem s více jak 60 soudci. Je zavalen narůstajícím počtem různých dovolání a opravných prostředků. Tím ztrácí svoji funkci i intelektuální a právní prestiž,“ uvedl na Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

O záměrech ministra spravedlnosti na zlepšení situace v české justici jsme diskutovali také na Rádiu Česko. Hosty byli Jiří Dienstbier ml z ČSSD a předseda obvodního soudu pro Prahu 1 Libor Vávra.

Generační výměna v justici

Věková hranice pro výkon funkce soudce a státního zástupce by se měla snížit na 65 let. Počet soudců by se už také neměl zvyšovat, ale naopak klesat. Tento zásah podle Pospíšila umožní příchod lidí s nekomunistickým vzděláním. Starší lidé podle něj budou moci zastávat pozice asistentů soudců.

„Domnívám se, že bychom se měli vrátit k původní věkové hranici 65 let. Má to mnoho pozitivních efektů, nejen efekt úsporný pro rozpočet ministerstva spravedlnosti, ale chceme-li zrychlit a posílit možnost generační výměny v české justici, pak bychom měli jít tímto směrem,“ uvedl ministr.

Předseda obvodního soudu pro Prahu 1 Libor Vávra podle svých slov argumenty ministra Pospíšila v této otázce chápe, nicméně ministr podle něj postrádá dlouhodobou vizi.

„Nepochybně by zatížil důchodový systém. Rozhodně by to nebyla věc na které by daňoví poplatníci vydělali. A navíc všude v Evropě se prodlužuje věk odchodu do důchodu a tady bychom u povolání, které je z ústavy doživotní, zkracovali aktivní službu,“ uvedl.

Soudcovská unie podle něj v této záležitosti navrhuje, aby se soudce, který je ve věku odchodu do důchodu, stal emeritním soudcem: „Pobíral by část svého platu, čili nebyl by možný souběh důchodu a platu, jako dosud. A zároveň by kdykoli byl povinen nastoupit na určitou dobu uvolněné místo,“ přiblížil.

Stínový ministr spravedlnosti za ČSSD Jiří Dienstbier mladší považuje podle svých slov generační výměnu za jeden ze sporných bodů: „Nejsem si jistý zda člověk, kterému je 65 let a je na odborné úrovni, je už na odpis,“ řekl na Rádiu Česko.

Vyšší počet úředníků a asistentů

Jiří Pospíšil dnes také řekl, že by se spíš měl snížit počet soudců a naopak zvýšit počet úředníků a asistentů. To je podle předsedy Městského soudu v Praze Jana Sváčka správný záměr. V Ozvěnách dne připomněl, že už bývalý ministr Otakar Motejl kdysi navrhoval, aby měl jeden soudce jednoho asistenta.

„Realita je ale taková, že například v Praze je 540 soudců a 90 asistentů. Kdyby se to podařilo dorovnat na poměr 1:1, jsem přesvědčen o tom,že by počet soudců nemusel dále narůstat. Ale bez úpravy je to vyloučené. Do současné doby veškerou administrativní agendu vyřizují soudci, kteří asistenty nemají,“ řekl.

S navýšením počtu úředníků a asistentů souhlasí i Jiří Dienstbier ml. „Připomněl bych, že také bývalý ministr Rychetský navrhoval vytvoření justičních minitýmů, aby soudce byl obklopen týmem, který by mu zajišťoval veškerou administrativu a soudce by se mohl věnovat rozhodovací práci. Toto by byla zásadní reforma české justice, která by mohla zvýšit rychlost rozhodování,“ uvedl v Ozvěnách dne.

Martina Mašková, Katarína Brezovská, Květa Moravcová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme