27. 8.

27. srpen 2010

Movida Acústica Urbana - MAU En Vivo

Strunné nástroje mají v hudebně pestrém spektru Jižní Ameriky prominentní postavení. Pronikaly sem ze Španělska nejen díky lidovým hráčům, ale též prostřednictvím evropské klasické hudby. V Brazílii i v sousední Venezuele se setkáváme s čistě instrumentálními skupinami, které hrají vysoce zajímavý styl v němž slyšíme jak ozvěny evropské klasiky tak i vlivy jazzu i lidových melodií. Dvojdiskový komplet Movida Acústica Urbana přináší hudbu celkem šesti stylově příbuzných skupin z Venezuely, jejichž repertoár se pohybuje od virtuózních exhibicí určených k poslechu až po explozivní taneční skladby. V sestavách převládají akustické nástroje, především kytary a mandolíny, ale i klavír a housle.

Ni Joropo Ni Estribillo - enCayapa

Ciudad Naciente - Kamarata Jazz

Jak vlastně došlo k tomu, že se právě ve Venezuele setkáváme s tak bohatým sortimentem strunných nástrojů? Může za to španělská kolonizace, první osadníci si sem totiž přivezli tehdejší verzi kytary, která na rozdíl od dnešní kytary měla čtyři struny a byla menší. Ve Venezuele se stala jedním z hlavních nástrojů, vžil se pro ni název cuatro, a je populární především proto že umožňuje ostře rytmickou hru. V sestavě venezuelské skupiny Kapicúa slyšíme jak cuatro, tak kytary a mandolíny.

EL Asuntino - Kapicúa

Yari - C4 Trío

Tou nejveselejší a nejrychlejší nahrávkou dvoudiskového kompletu Movida Acústica Urbana je Merengue Venezolano, tedy Venezuelská merengue. Tanec s názvem merengue se zrodil v Dominikánské republice ale později pronikl i do jiných zemí karibské oblasti včetně Venezuely. Velmi zajímavá je historie jeho názvu, který je odvozen od moučníku jménem meringue, velmi oblíbeného ve Francii. Ten za své jméno vděčí švýcarskému městu Meiringen, kde ho údajně vynalezl italský šéfkuchař.

Merengue Venezolano - enCayapa

Nuevas Almas - Nuevas Almas

Son Con Pajarillo - Kamarata Jazz

La Casona De La Abuela - Los Sinvergüenzas

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Cesar Orozco vše instrumentálky, lze tedy stahovat libovolně

Spustit audio