Do deseti let může být v Británii 800 sebevražedných atentátníků

Británii možná hrozí nová vlna vnitřního, takzvaného ‚domácího‘ terorismu. Varuje před nimi čerstvá studie jednoho z nejstarších britských ‚think-tanků‘, který se jmenuje Royal United Services Institute. Píše o možnosti útoků sice špatně vyzbrojených, ale na druhou stranu silně motivovaných radikálů z řad mladistvých muslimů, kteří vyrůstali v Británii. Od roku 2000 bylo v Británii odhaleno 20 takových pokusů o útok, z nichž jen jeden se uskutečnil. Při útoku na londýnskou dopravu v roce 2005 zahynulo 52 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

#Londýn1

#Londýn1 | Foto: David Vávra

„Tato zpráva je zajímavá v souvislosti s informací, která dnes byla zveřejněna, a sice že britská vláda chce mimo jiné šetřit i na bezpečnostních výdajích,“ říká zahraničně politický komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák.

Přehrát

00:00 / 00:00

O potencionální hrozbě twerorismu v Británii mluvil na Rádiu Česko zahraničně politický komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák

„Argumenty Royal United Services Institute, ze které vycházejí tvrzení zprávy jsou prosté. Opírají se o stav muslimských vězňů v britských věznicích. Statistiky dokládají, že každý desátý z těchto vězňů je náchylný k radikální islámské propagandě a eventuálně by se z něj mohl stát potencionální útočník. Těchto vězňů je 8 000 a třetina z nich má trest nižší než čtyři roky a většina vyjde na svobodu do deseti let. Jen na základě statistické pravděpodobnosti se předpokládá, že do deseti let bude v Británii 800 potencionálních sebevražedných atentátníků,“ vysvětluje Slezák.

Podle něj jsou tito potencionální atentátníci o to nebezpečnější, protože jde často již o třetí generaci přistěhovalců ve Velké Británii, kteří se nijak neliší od svých vrstevníků a nikdo by do nich nic podobného neřekl.

„Stále více se také prosazuje jednodušší typ atentátníka. Takoví lidé již neprocházejí výcvikovými tábory v Pákistánu nebo v Afghánistánu, neumí sestrojit složitou výbušninu, ale stačí jim jednoduchá. To je velmi nebezpečné,“ pokračuje Slezák a dodává:

„Na druhou stranu se mnohdy sebevražedné úmysly vyčítají mírumilovným muslimům, kteří jen vypadají odlišně, podobně jako jiní atentátníci.“

Jan Piroch, Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme