EK prověřuje vracení Romů z Francie do Rumunska

Evropská komise si nechává zjistit, jestli Francie při deportacích Romů nejedná v rozporu s unijním právem. Návraty rumunských Romů budou tématem její první poprázdninové schůze příští středu. Kvůli rozruchu kolem odesílání rumunských občanů z Francie zpět do jejich vlasti napsal francouzský premiér Francois Fillon dopis předsedovi Evropské komise Barrosovi. Francouzský postup kritizoval i Výbor OSN pro boj proti rasismu.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Romové se musejí vrátit do Rumunska.jpg

Romové se musejí vrátit do Rumunska.jpg | Zdroj: ČTK

Premiér Fillon ujistil Josého Barrosa, že podle jeho názoru jsou francouzská opatření v souladu s unijním právem. Přesný obsah rozhovoru ale tiskový servis Evropské komise nesdělil.

I přes toto ujištění pokračuje aparát unijní exekutivy ve zpracovávání právní analýzy kroků Francie. Komisařka pro spravedlnost a základní práva Viviane Redingová ji předloží příští týden svým kolegům.

V úterý se k tématu návratů Romů sejdou v Bruselu komisaři pro vnitro, spravedlnost a sociální věci s několika francouzskými ministry. Komisařka pro vnitřní věci Cecilia Malmströmová také dostala od francouzského ministra pro přistěhovalectví Bessona pozvánku na 6. září na schůzku ministrů vnitra několika západních zemí. Má se na ní mluvit o ilegální migraci. Zatím nepotvrdila, jestli se jí zúčastní.

Kritika i ze strany OSN

Výbor OSN pro odstranění rasové diskriminace dnes vyzval Francii, aby se vyvarovala kolektivního vracení Romů do jejich domoviny. Členové výboru vyjadřují obavy z diskriminačního politického diskurzu ve Francii.

Není to poprvé, co tento výbor OSN kritizuje Francii za přísnější politiku vůči nelegálním imigrantům. Tentokrát říká zpravodaj výboru pro Francii Pierre-Richard Posper, že situace vyvolává pocit, že se při repatriaci Romů nepostupuje případ od případu.

Členové výboru se obávají, aby se Romové ve Francii nestali oběťmi rasově motivovaného násilí. Francie už ale několikrát zdůraznila, že postupuje individuálně, v souladu s francouzským právem i evropskými normami.

Francie v těchto dnech dokončuje návrhy pro změnu zákona o přistěhovalectví. V centru pozornosti jsou zejména odstavce o případném odejmutí francouzského občanství za některé trestné činy.

Pavel Novák, Jan Pokorný, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme