Obavy ze španělského dluhu byly přehnané, soudí analytik

Mezinárodní banky použily tento týden rekordní množství španělských státních dluhopisů jako záruku pro půjčky na trzích. Podle komentátorů je to známkou toho, že se úvěrové problémy eurozóny zlepšují a že důvěra ve španělskou ekonomiku roste.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Královský palác

Královský palác | Foto: europa.eu.int

Makléřská a poradenská firma ICAP BrokerTec uvedla, že krátkodobé půjčky jištěné španělskými dluhopisy dosáhly už ve středu výše 160 miliard eur.

Podle analytika České spořitelny Luboše Mokráše je to nepochybně příznak toho, že trh počítá se zotavováním španělské ekonomiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci kolem španělských dluhopisů okomentoval na Rádiu Česko analytik Luboš Mokráš

„Ovšem ještě ve větší míře je to příznak toho, že trh více věří španělskému státu a jeho schopnosti splatit svoje zadlužení,“ řekl Mokráš na Rádiu Česko.

Tato vzrůstající důvěra trhu podle něj souvisí s tím, že nedávné obavy o schopnost Španělska splácet dluhy se ukázaly jako přehnané.

„Španělsko je na tom z hlediska výše svého dluhu v poměru k hrubému domácímu produktu relativně dobře. Co u Španělska není dobré, je tempo růstu tohoto zadlužení a také není příliš dobrý stav ekonomiky a vyhlídky na několik nejbližších čtvrtletí.“

„Z dlouhodobějšího hlediska stav španělské ekonomiky nebyl až tak katastrofální, aby opravňoval tak výraznou nedůvěru ke španělskému dluhu, jakou jsme teď viděli. A myslím si, že do značné míry to, co se teď děje, ta zvyšující se důvěra ke španělskému dluhu, je návrat k realitě, k realistickému vnímání rizik španělského zadlužení,“ soudí analytik Luboš Mokráš.

Martina Mašková, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme