I vlastními těly brání obyvatelé Stuttgartu „své“ nádraží

Nádherná futuristická stavba se rodí v centru Stuttgartu. Supermoderní nádraží umístěné pod zemí, kudy budou projíždět rychlovlaky mezi Paříží a Bratislavou. Stuttgart coby nové srdce Evropy. Tak si vysnili svůj projekt německé dráhy a zemská vláda v Bádensku-Würtenbersku. Hodlají do něj investovat přes 4 miliardy eur, další 2 miliardy spolkne rychlodráha mezi Stuttgartem a Ulmem. Obyvatelé města jsou ale z velké části proti. Několik týdnů protestují, od středy, kdy začaly stavební práce u severní stěny nádraží , brání stavbařům v práci vlastními těly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé ve Stuttgartu protestují proti zbourání nádraží

Lidé ve Stuttgartu protestují proti zbourání nádraží | Foto: Klára Stejskalová

Na místě natáčela zpravodajka Českého rozhlasu v Německu Klára Stejskalová.

„S ignorancí a arogancí se vám dobře vládne, ale my vás z toho vyléčíme, naše peníze tady nebudete pohřbívat, máme rádi naše stromy. Nechte nám naše nádraží nahoře, jde o naše přání, o naši budoucnost, o náš život, o naše město“ – to je text jen jednoho ze stovek letáků, plakátů, fotografií zdobících hrazení, které je kolem severní části nádraží. A před hrazením kolem stovky lidí. Strávili tu celou noc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž zpravodajky ČRo Kláry Stejskalové ze Stuttgartu

„Přišla jsem čtvrt hodiny po páté po pár hodinách spánku,“ líčí mi Dorothea Gnau. Proč ji vadí projekt supermoderního nádraží? „Je to drahé, stále dražší, zastupitelé mlží, nedostatečně informují, leccos zamlčují. Geologické průzkumy nyní ukázaly, že to může být nebezpečné.“

Jeden z architektů nové stavby skutečně počátkem týdne přišel s varováním, že geologické podloží nemusí stavbu udržet.

„A koukněte tam do parku, ty stromy jsou 200 let staré, i Hitler je nechal být na pokoji. A teď přijde CDU, SPD a FDP a zničí je bagry,“ rozčiluje se členka sdružení Stuttgart21. Projekt počítá s vybudováním nového parku, kde by mělo být mnohem víc stromů než dnes.

„Ale to půjde o mladé stromky, které budou potřebovat 200 let, aby vypadaly jako ty dnešní, je to prostě skandální,“ říká mi další muž.

Skupinka lidí se usadila na silnici před výjezdem ze stavby, snaží se zabránit dělníkům v práci. Policisté je za pískotu davu přenášejí na přilehlý trávník. Jsou tu těhotné ženy, senioři, študáci. Na jejich podporu občas zatroubí okolo projíždějící auta.

Stuttgart. | Foto: Klára Stejskalová

Odpůrci projektu Stuttgart 21 mají vlastní řešení. „Současné nádraží renovovat, restaurovat, peníze investovat do kolejí, ale nechat ho nahoře,“ říká mi Thomas Schwarz. Je to mnohem levnější varianta. Ale samozřejmě i projekt supermoderní originální stavby má své příznivce. „Ano jsem pro. Potřebujeme pěkné nádraží,“ je přesvědčený muž v železničářské uniformě.

Nový projekt nazvaný Nové srdce Evropy si zřídil v nádražní hale také informační stánek, na mikrofon se ale nikomu mluvit nechce. Vedení Bádenska-Würtenberska futuristickou stavbu, jejíž cena nemá skončit u 4 miliard eur a jistě vyčerpá zemskou pokladnu, obhajuje.

Projekt nádraží ale zřejmě rozhodne o výsledku voleb v březnu příštího roku. Demonstranti ovšem věří, že stavbu zastaví dřív.

„Je už příliš pozdě. I když je to nesmyslně drahý projekt,“ myslí si jedna z návštěvnic Stuttgartu, která se přišla také na odpolední pokojný protest podívat. Večer živý lidský řetěz ovine budovu zemské vlády. Má přijít až 50 tisíc lidí. Ti ještě věří, že megalomanskou stavbu zastaví.

Klára Stejskalová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme