Kim Čong Il se v Číně setkal s jejím vedením

Severokorejský vůdce Kim Čong Il je na návštěvě Číny – jediného státu, který udržuje kontakt s nejvyšším představitelem zřejmě nejtužšího totalitního režimu na světě. Návštěva probíhá za přísných bezpečnostních opatření a obě strany o ní zarytě mlčí. Podle agentury AP se ale Kim Čong Il dnes setkal s nejvyššími čínskými představiteli včetně prezidenta Chu Ťin Tcha.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kim Čong-il na inspekci v továrně v Pchjongjangu.jpg

Kim Čong-il na inspekci v továrně v Pchjongjangu.jpg | Zdroj: ČTK

Co je však cílem návštěvy Kim Čong Ila v Číně a jak dlouho bude trvat, není podle redaktorky zahraniční redakce Radiožurnálu Kateřiny Procházkové samozřejmě jasné.

Většina médií spekuluje o tom, že Kim přijel do Číny představit svého nástupce, nejmladšího syna Kim-Čong Una. To by také vysvětlovalo, proč je na příštím měsíc naplánováno v Pchjongjangu i výjimečné setkání Korejské strany práce , tedy úřadu schvalujícího všechna důležitá státní rozhodnutí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktorka zahraniční redakce Radiožurnálu Kateřina Procházková v pořadu Stalo se dnes.mp3

Kim by ale mohl do Číny přijet také z mnohem zištnějšího důvodu, a to je žádost o finanční pomoc. Severní Korea zažívá v současných dnech zničující povodně a situace v zemi je jistě kritická. Sousední Jižní Korea sice před několika dny slíbila poslat do KLDR hospodářskou pomoc, ale Kim potřebuje peněz jistě mnohem víc.

O Kim-Čong Unovi toho nevíme mnoho. Existuje jen jedna jeho fotografie, kterou mají západní média, a ta je ještě z dětství. Základní i střední školu vystudoval ve Švýcarsku. Po ukončení studií se vrátil do Severní Koreje a začal působit v armádě.

Jan Richter, Kateřina Procházková, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme