Mykologové varují houbaře. Objevilo se více jedovatých hub

Houbaři mohou v nadcházející podzimní sezoně narazit v českých lesích na více jedovatých hub. Přeje jim chladnější počasí a také vydatné deště. Na otravu houbami už přitom letos zemřeli tři lidé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Houby - klouzek

Houby - klouzek | Foto: Pavel Pavlas

Podle předsedy mykologické společnosti Jaroslava Landy by si lidé měli dát pozor hlavně na naši nejjedovatější houbu: „Muchomůrky zelené se teď objevily. To je jedna z nejnebezpečnějších našich hub. Před čtrnácti dny se poměrně hodně rozrostly závojenky. To jsou poměrně nebezpečné houby. Poměrně hodně rostou vláknice, kde je hodně druhů, ty snad ale houbař vynechává.“

Jiné druhy hub se naopak začnou z českých lesů vytrácet. „Začalo ubývat některých druhů holubinek, ryzců nebo hřibů a začaly by přibývat některé jiné skupiny hub, ale ne nějak výrazně,“ dodává Landa.

Houbaři mohou vyrazit i na výstavu hub

Česká mykologická společnost také připravila pro tento víkend velkou výstavu hub v Praze v areálu Vysoké školy umělecko - průmyslové. Na exponáty se mohou lidé podívat vždy od deseti do osmnácti hodin. Letošní ročník výstavy má pro návštěvníky i jednu novinku.

„Oproti dřívějším výstavám, které jsme pořádali většinou později na podzim, bude tato výstava trošku zvláštní tím, že tam budou i některé letní druhy, které obvykle už na podzimní výstavě chybějí. Konkrétně mám na mysli muchomůrku zelenou, což je velice nebezpečná houba, kterou jsme nemohli vystavovat, tak tentokrát tam určitě bude,“ slíbil vědecký tajemník České mykologické společnosti Jan Borovička.

Návštěvníci si také mohou přinést na výstavu svoje vlastní, nasbírané houby. Odborníci jim pak poradí s jejich určením.

Lenka Rafaelová, Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme