Karzáí kritizoval stažení amerických jednotek z Afghánistánu

Plán na stažení amerických jednotek z Afghánistánu v červenci 2011 kritizoval tamní prezident Hamíd Karzáí. Má za to, že oznámení tohoto termínu povzbudí Taliban k větší aktivitě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojenské pozorovací stanoviště v jižním Afghánistánu

Vojenské pozorovací stanoviště v jižním Afghánistánu | Foto: 601. skupina speciálních sil

Další podmínkou pro úspěšné završení boje s radikály je, že nebudou moct hledat útočiště v sousedním Pákistánu. Hamíd Karzáí to zdůraznil na setkání se zástupci amerického Senátu v Kábulu.

Spojené státy ve snaze porazit Taliban vyslaly do Afghánistánu od konce roku 2009 dodatečných 30 tisíc vojenských jednotek. Karzáí jejich působení při obnově země označil za velmi přínosné, jako alarmující ale vidí nárůst počtu civilních obětí, které mají na svědomí vojenské operace pod hlavičkou Severoatlantické aliance.

Teroristé tento fakt totiž úspěšně používají v kampani proti přítomnosti západních jednotek v zemi a náboru nových spolupracovníků. Američtí kongresmani zase kritizovali rozbujelou korupci v zemi.

Adéla Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme