Čínský prezident jednal s Kim Čong-ilem o jeho nástupnictví

Severokorejský vůdce Kim Čong-il jednal s čínským prezidentem Chu Ťin-taem a vrací se do Pchjongjangu. Informaci potvrzují nejmenovaní diplomaté, podle kterých se oba politici sešli na severovýchodě ČLR. Pchjongjang od svého hlavního spojence potřebuje ekonomickou pomoc, a to i kvůli současným záplavám, hlavním tématem rozhovorů však měla být otázka nástupnictví v KLDR.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Propagandistický plakát, Moranbong, Pchjongjang

Propagandistický plakát, Moranbong, Pchjongjang | Foto: Velvyslanectví ČR v Pchjongjangu

Funkcionáři i členové ochranky odhánějící od hotelu v městě Čchang-čchun novináře, zamluvené všechny pokoje i reprezentační místnosti i konvoj dvou desítek aut doprovázených policejními vozy, to vše nasvědčuje přítomnost delegací na nejvyšší úrovni.

Nejmenovaní diplomaté pak uvádějí, že se Kim Čong-il skutečně s Chu Ťin-taem sešel. Severokorejský vůdce se totiž snažil získat podporu pro nejmladšího syna, který se má stát jeho nástupcem. Rozhodovat o tom má už zářijové zasedání vládnoucí Strany práce.

K překvapivé návštěvě Číny došlo v době, kdy v Pchjongjangu dosáhl propuštění vězněného Američana Gomese bývalý prezident USA Jimmy Carter. Severokorejští představitelé navíc při schůzce s Carterem podle Pchjongjangu vyjádřili ochotu vrátit se k nukleárním rozhovorům.

Robert Mikoláš, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme