Stuttgart: Pokračují protesty proti stavbě železničního nádraží

Bojem s arogancí moci někteří nazývají už několik měsíců, možná i let, trvající odpor obyvatel proti stavbě nového železničního nádraží v německém Stuttgartu. Vášně se vyhrotily poté, kdy začala demolice severního křídla stávající budovy, která přitom patří k jedněm z mála architektonických památek, které nezničili bomby za druhé světové války.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé ve Stuttgartu protestují proti zbourání nádraží

Lidé ve Stuttgartu protestují proti zbourání nádraží | Foto: Klára Stejskalová

Ani silný déšť obyvatele Stuttgartu neodradil. U severního křídla se jich sešlo mezi 30 - 40 tisíci. Kolem sedmé hodiny večer se demonstranti teprve scházeli. Průvod vypadal jako pestrobarevná louka. Většina účastníků měla nad hlavami deštníky, ale na demonstraci nechtěli chybět.

„To je skutečně velmi důležité. Jsem stuttgarťan a musím být při tom a lidi trochu přesvědčovat,“ řekl Radiožurnálu jeden z účastníků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Protesty proti výstavbě nového nádraží ve Stuttgartu. Téma pro zpravodajku ČRo v Německu Kláru Stejskalovou.

Po osmé hodině se početný dav dal po projevech do pochodu. Zamířil k budově sídla zemské vlády a stuttgartského starosty. O deváté kolem ní vytvořil živý řetěz. Starosta města se ale neukázal a pouze poslal mediální zprávu, kde obhajoval stavbu argumenty o nových ekonomických příležitostech a vzniku potřebných pracovních míst.

Podle kritiků projektu to však nenahradí enormní výdaje, které si stavba vyžádá. I o ekologickém přínosu nádraží schovaného pod povrchem se dá pochybovat. Právě strana zelených patří k největším odpůrcům projektu. I když celý pátek pracovali u severního křídla bagry, lidé se nevzdávají.

„Jsou jiné příklady, kdy k zastavení stavby došlo, nebylo by to poprvé. Takže to považuji za možné,“ uvedla pro Radiožurnál žena, která vyrazila na demonstraci s přítelkyněmi. Ve Stuttgartu protestovali obyvatelé každého věku, všech možných profesí.

Protesty pravděpodobně zesílí

Podle některých musí protesty zesílit, musí být klidné, ale pořádně hlasité. Vuvuzely, píšťalky i bubínky zní Stuttgartem dlouho do noci. Starostovi i šéfovi drah se ale evidentně spí zatím klidně. Stuttgartští se ale nehodlají vzdát.

„Ano, budeme se scházet stále dál, dokud nedostaneme nějakou pozitivní reakci. Peníze nemohou jen tak létat z okna,“ soudí další účastnice průvodu.

„Ne není pozdě, myslím, že nakonec do toho promluví i Angela Merkelová,“ věří její syn.

Klára Stejskalová, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme