Írán zakázal reklamu na krmení domácích mazlíčků

Íránské úřady zakázaly veškerou reklamu na domácí mazlíčky jako jsou psi nebo kočky. Napříště se v zemi nesmí propagovat ani krmení pro tato zvířata nebo služby veterinářů. To všechno kvůli silnému tlaku náboženských konzervativců, podle kterých je chování psů dalším důkazem zhoubného západního vlivu na íránskou společnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pes, rotvajler

Pes, rotvajler

Faktický zákaz přišel z pera íránského ministerstva kultury a islámské orientace. Je ale inspirován fatvou, kterou vydal ajatolláh Násir Makárem Šírází, což je jeden z předních konzervativních kleriků v zemi. Jeho názory a příkazy nicméně velká část íránské společnosti reflektuje a bere za své.

Přehrát

00:00 / 00:00

Íránské úřady zakázaly veškerou reklamu na domácí mazlíčky. Téma pro blízkovýchodního zpravodaje ČRo Břetislava Turečka.

Sám Šírání se vyjádřil v tom smyslu, že psi jsou nečistá zvířata a kdo je chová, jen slepě napodobuje západní kulturu.

V Íránu přitom v posledním desetiletí chovatelé psů rapidně přibývají. Psi jsou většinou chováni ve větších městech a zejména u liberálních rodin v bohatších čtvrtích. Navíc symbolizují i určitou ukázku společenského postavení.

Břetislav Tureček, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme