Hladiny řek na Liberecku opět stoupají

Hladiny řek na Liberecku opět stoupají, na Řasnici na Frýdlantsku a Lužické Nise na Liberecku je vyhlášený první povodňový stupeň.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vylitá řeka Morava v polích mezi Tovačovem a Troubkami.

Vylitá řeka Morava v polích mezi Tovačovem a Troubkami. | Foto: Tomáš Adamec

Podle starosty obce Jiřího Formánka patrně situace během dne ještě vyeskaluje.

„Pole jsou nasycená a na kopci je obnažená stavba silnice, respektive obchvatu obce. Půda je tak plná jílu a neabsorbuje dostatek vody, která teče po silnici dolů. Dá se očekávat, že kanalizace také nezachytí takové množství vody,“ uvedl Formánek.

Přehrát

00:00 / 00:00

meteo - řeky - lesák.mp3

Lidé chrání své domy pytli s pískem a hasiči překopali místní hlavní komunikaci. Rozdělili tak proudy valící se vody tak, aby se nehromadila a netvořily se opět laguny, které při nedávných povodních zatopily dvě vesnice a způsobily miliónové škody.

Zatímco hladina řeky Lužická Nisa pomalu klesá, Řasnice na Frýdlantsku stoupá a přiblížila se k druhému stupni povodňové aktivity. Déšť nicméně v oblasti ustává.

Podle velitele dobrovolných hasičů Frýdlant Josefa Šperla by voda mohla kulminovat i tady a k vylití řeky nedojde. Nicméně krizový štáb je připravený a od nočních hodin kontroluje vodní toky.

Meteorolog Marcel Lesák říká, že srážek bude o víkendu postupně ubývat a hladiny začnou klesat. Další mírné vzestupy odborníci očekávají až na začátku příštího týdne:

„Předpokládáme srážky spíše ojedinělé, z neděle na pondělí pak srážky trochu vydatnější. V pondělí by se mohlo lokálně jednat o nárůst řek tam, kde budou srážky intenzivnější, ale povodňové stupně počítám kolem jedničky.“

Ivana Bernáthová, Lukáš Vincourek, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme