Čeští Romové pokračují v migraci z Kanady do ČR

Světem hýbe kauza repatriovaných Romů z Francie do Rumunska a Bulharska. ČR se ale zabývá poněkud odlišnou problematikou, a to opětovné začlenění kdysi migrujících Romů zpět do české společnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

romové

romové | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Problematice se nyní intenzivně věnuje občanské sdružení Socioklub, které pro ministerstvo zahraničí provádí průzkum právě mezi romskými navrátilci z Kanady. Ti severoamerickou destinaci opouštějí kvůli vízům, která Kanada před rokem zavedla.

Podle publicisty Romana Krištova, který se na průzkumu rovněž podílí, většina Romů rozhodnutí vrátit se do ČR lituje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Migrace českých Romů. Téma pro publicistu Romana Krištofa.

„Ve valné většině tito lidé přišli v ČR takřka o vše, mluvíme li o době, kdy pobývali v Kanadě. Nezřídka kdy nemají kde bydlet a je těžko hledají práci,“ uvedl Krištof pro Rádio Česko a dodal:

„Většina těchto lidí se vrací také proto, že nechtějí akceptovat rozdělení vlastních rodin, kdy jedné části jsou udělena víza a druhé části ne. Poté většinou vzdají i odvolací proces vrací se domů. Na vlastní, ale i na kanadské náklady.“

Podle Krištofa nicméně existuje i procento Romů, kteří v Kanadě uspěli.

„Romové, podobně jako ostatní, často hledají práci v zahraničí. Řada z nich se skutečně uplatní nebo uplatnila. Například ve zmiňované Kanadě nebo třeba ve Velké Británii. K migraci dochází například směrem do států Beneluxu. Z valné části ale Romové nepochopili skutečnou podstatu azylové politiky na základě Ženevských úmluv. Z pohledu zmíněného průzkumu je proto určující, rozlišovat migraci azylovou a pracovní,“ uzavřel Krištof.

Lukáš Vincourek, Karolína Koubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme