Schwarzenberg pochybuje o správnosti vyklízení romských táborů ve Francii

Kroky francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho budí dojem, že jsou rasisticky motivovány. V rozhovoru pro Lidové noviny to uvedl český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg v reakci na vyklízení romských táborů z předměstí francouzských měst.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09

Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09 | Foto: Tomáš Adamec

Francie deportovala zpět do Rumunska a Bulharska od začátku roku už tisíce Romů. Chce se tak vypořádat s kriminalitou, která prý byla s nelegálními tábořišti spojená. Způsob, jakým to udělala, ale podle Karla Schwarzenberga vyvolává řadu pochybností:

Přehrát

00:00 / 00:00

Francie-Schwarzenberg-balík.mp3

„Evropská společnost ještě pořád není úplně schopná se s romskou otázkou vypořádat. Připouštím, že je to těžké, protože už od generace se dělaly veliké chyby.“

Na adresu francouzské vlády se snesla kritika i OSN a Evropské komise. Někteří ministři proto v úterý pojedou do Bruselu, aby celou záležitost vysvětlili.

„Myslím si, že si Francouzi uvědomili, že vykázáním za hranice státu se spor nedá řešit tak snadno,“ dodává Schwarzenberg.

Adam Weiss, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme