Poslední prázdninovou neděli čekají policisté hustý provoz

ČR v neděli očekává hustý provoz na silnicích. Policisté jsou proto v pohotovosti a řidiče o celém víkendu kontrolují při desítkách dopravně bezpečnostních akcí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kolona

Kolona | Foto: Tomáš Adamec

Hodně aut bude hlavně na všech příjezdových komunikacích do velkých měst. Například v Praze mají policisté v pohotovosti vrtulník, který v případě nutnosti monitoruje situaci nejen pokud jde o hustotu dopravy, ale umí odhalit i řidiče, kteří porušují pravidla.

Potvrzuje to major Miroslav Boušek:

„ Vrtulník nám pomáhá ohromným způsobem. Je schopný z jakéhokoli místa zjistit jakékoli porušení předpisů. Z vrtulníku je možné to zdokumentovat - kamera je zavěšena pod ním a díky kvalitní optice jsme schopni přečíst SPZ vozidla a po spojení s hlídkou je možné vozidlo zastavit a přestupek vyřešit.“

Kontroly se zaměří například na rychlost. Radiožurnálu to potvrdil Jiří Nejezchleb z Krajské dopravní policie Královéhradeckého kraje.

Policisté se zaměří na tradiční přestupky

„Bude zvýšený provoz především na silnicích první třídy. Hodláme se zaměřit především na nejčastější dopravní přestupky, které obvykle vedou k nehodám. Zejména pak nepřipoutání se, nedodržení rychlosti a zákaz předjíždění," uvedl Nejezchleb.

Někde navíc provoz zbrzdí ještě několik dopravních omezení na silnicích prvních tříd. PNapříklad u Hradce Králové silničáři opravují křižovatku u ČKD. S problémy ale řidiči musí počítat i na hlavním tahu od Jičína a Náchoda.

„Žádáme řidiče, aby se aktuálnímu stavu přizpůsobili. Probíhá totiž oprava mostu ve Všestarech a komunikace je svedená do koridoru, kde se pouštějí auta střídavě na dvě strany. Dále by měli řidiči zaregistrovat výstavbu zklidňujících v obci Holohlavy,“ upřesnil omezení Nejezchleb.

Desítky akcí

Na poslední prázdninový víkend policie připravila celkem 110 dopravně bezpečnostních akcí po celé republice. Na silnicích o prázdninách zemřelo podle předběžných policejních statistik 155 lidí.

Šéf dopravní policie moravskoslezského kraje Jiří Zlý říká, že si řidiči někdy nemusí dopravních policistů na hlídce vůbec všimnout:

"Nemusí...zaznamenat policejní hlídku, pakliže se ničeho nedopustí, protože hlídka je skrytá například v civilním vozidle v rámci běžného provozu a monitoruje ty řidiče, kteří nějakým způsobem předpisy porušují.“

Milan Kopp, Eva Kézrová, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme