Archeologové na děčínském zámku odkrývají středověký palác

Už asi patnáct let trvá rekonstrukce zámku v Děčíně. Od třicátých do devadesátých let sloužil jako kasárna, pak několik let chátral. Dnes už je většina zámeckých budov opravena.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Archeologické výzkumy na děčínském zámku - v popředí základy zbořené věže

Archeologické výzkumy na děčínském zámku - v popředí základy zbořené věže | Foto: Frederik Velinský

Poslední, jižní křídlo, opravou právě prochází. Současně s řemeslníky tu pracuje i skupina archeologů. „Práce teprve probíhají, ale už nyní je tady plno překvapení. Na historickém zdivu se nám propisují dějiny hradu,“ říká archeolog Petr Lissek z ústavu archeologické památkové péče severozápadních Čech a upozorňuje tak na fakt, že o stavebním vývoji děčínského zámku ve středověku se neví téměř nic.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na děčínském zámku natáčela Veronika Kindlová

Na výsledky práce archeologů, kteří provádějí průzkum právě opravovaného jižního křídla se proto čeká s napětím. Archeologové například zjistili, že jižní křídlo pod svou fasádou z přelomu 18. a 19. století skrývá středověké zdivo.

Badatelům se v jižním křídle podařilo také odhalit zbytky pravděpodobně hradní kovárny, přibližně určit prostory, kde stávala gotická kaple, o které psal Bohuslav Balbín.


Milan Kopp, Veronika Kindlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme