Děti ze zkumavky a jejich rodiče se sejdou v Praze

Děti ze zkumavky se pokusí o český rekord. Sejdou se v pražské zoologické zahradě v tamním divadélku Archa a má jich být v jednom okamžiku na jednom místě nejvíc v historii. Oplodnění ve zkumavce je pro matku psychicky, fyzicky i finančně velmi náročné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Laboratoř

Laboratoř | Foto: www.dnyvedy.cz

Ředitel Kliniky reprodukční medicíny a gynekologie David Rumpík řekl, že pojišťovna zpravidla hradí 28 tisíc korun na zákrok a většinu hormonální léčby

„Pacientka doplácí část ceny hormonálních přípravků určených pro stimulaci, přičemž cena doplatku se pohybuje kolem pěti tisíc korun. Doplácí se také některé výkony v embryologické laboratoři, kde se výše doplatku pohybuje zhruba mezi deseti a dvaceti tisíci korunami. Celková suma, která je pacientkou hrazena za asistence pojišťovny, činí 15 – 25 tisíc korun,“ řek Radiožurnálu Rumpík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Setkání dětí, které vzešly z umělého oplodnění. Téma pro primáře Centra asistované reprodukce kliniky ISCARE Milana Mrázka.

Podle Rumpíka by matce, která chce mít dítě ze zkumavky, mělo být mezi dvaadvaceti a devětatřiceti lety a u ní nebo u partnera by se měla prokázat některá z příčin neplodnosti:

„To znamená mužský faktor neplodnosti, málo spermií, pomalé spermie u manžela nebo partnera a u ženy neprůchozí vejcovody či problémy s uvolňováním vajíček,L uvedl Rumpík pro Radiožurnál.

Podle primáře Centra asistované reprodukce kliniky ISCARE a předsedy Sekce asistované reprodukce České gynekologicko-porodnické společnosti Milana Mrázka má navíc umělé oplodnění u nás poměrně dlouhodobou tradici.

„První uměle počaté dítě se v tehdejším východním bloku narodilo v roce 1982 na klinice v Brně. Největší boom se pak datuje k roku 1994, kdy začaly vznikat rovněž soukromé kliniky. Celkem je specializovaných klinik asi 31, z čehož je 6 státních a zbytek nestátního charakteru,“ uvedl v Ranním interview Mrázek a dodal:

„Ročně se v průměru narodí kolem 3 – 4 procent dětí takzvaně ze zkumavky. Obecně se ale považují těhotenství způsobená umělým oplodněním za riziková. Někdy je u tohoto druhu těhotenství větší výskyt komplikací, nicméně průběh gravidity je naprosto stejný.“

Lenka Jansová, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme